Delicii calde pentru timp rece

Delicii calde pentru timp receMar copt cu martipan

Ingrediente pentru 4 portii

– o lingura de migdale

– 4 mere

– 100 g martipan in stare bruta

– 40 ml rom

– o lingura stafide

– grasime pentru uns forma

Mod de preparare:

Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se prajesc migdalele intr-o tava uscata, pana cand devin aurii. Se spala merele, se zvanta si se scot samburii. Se amesteca martipanul cu romul, stafidele si migdalele. Se umplu merele cu compozitia. Se introduc merele intr-o forma de cuptor termorezistenta, unsa cu grasime, si se dau la cuptor timp de 15-20 minute.

 

Galuste cu prune

Ingrediente pentru 4 portii:

– 8 prune

– 8 bucati de zahar cubic

– sare

– un pachet de aluat de 750 g congelat

– 4 linguri de unt

– 6 linguri de pesmet

– scortisoara

Mod de preparare:

Se spala prunele, se scot samburii si se pune cate un cub de zahar in fiecare fruct. Se pun la fiert intr-o cratita cu multa apa si o lingura de sare. Din aluat se formeaza 8 galuste. In mijlocul fiecarei galuste se pune cate o pruna si se inchid galustile cu atentie. Se pun galustile in apa fiarta, se da focul mic si se lasa pe aragaz aproximativ 20 de minute. Intre timp, se topeste untul, se amesteca bine cu pesmetul si cu scortisoara. Se scot galustile din apa, se scurg si se servesc calde, tavalite prin amestecul de pesmet si scortisoara.

 

Piersici rascoapte

Ingrediente pentru 4 persoane:

– 4-6 piersici

– 75g biscuit italienesti cu migdale

– 4 caise uscate

– 4 linguri de suc de portocale

– o lingura suc de lamaie

– o lingura muguri de pin

– o lingura de crème fraiche

– un galbenus

– 150 ml suc de mere

– zahar pudra

Mod de preparare:

Se spala piersicile, se taie in doua si se scot samburii. Se incalzeste cuptorul la 220 grade. Se sfarama biscuitii, iar piersicile se taie bucatele.Se amesteca si se stropesc cu sucul de lamaie si sucul de portocale, se taie marunt mugurii de pin, se amesteca cu crème fraiche si cu galbenusul. Jumatatile de piersice se aseaza cu partea taiata in sus intr-o forma de graten si se aseaza peste umplutura. Se stropesc cu sucul de mere si se tin in cuptor aproximativ 15 minute. Se servesc pudrate cu zahar.

 

Text: Cosmina Iorga