Deghizarea la copii. De ce le place?

De ce le place copiilor sa se deghizeze?Mascarea sau deghizarea, joc dramatic prin excelenta, le permite copiilor sa re(creeze) lumea care ii inconjoara, sa dea mai mult dinamism, culoare, imagine fanteziilor lor si in acelasi timp sa-si exprime emotiile.

Spune-mi de ce te deghizezi, ca sa-ti spun ce e cu tine
Daca jocul infantil este expresia relatiei copilului cu viata, jocul dramatic este unul dintre drumurile cele mai directe. Este de ajuns ca el sa se imbrace ca mama sau ca tata pentru a vorbi ca ei, a se comporta ca ei. Ce poate fi mai eliberator? Jocul dramatic serveste, de cele mai multe ori ca poarta de scapare din anumite situatii greu de suportat, situatii jenante sau le foloseste copiilor pentru a atrage atentia asupra lor.

 

 Daca in urma cu cateva zile tatal sau nu i-a acordat prea multa atentie, este posibil ca cel mic sa se incalte cu pantofii adultului si sa se prefaca suparat. Daca este gelos pe copilul care trebuie sa se nasca, nu este exclus sa ia o papusa/masinuta si sa se razbune pe ea, intr-un mod agresiv. Asadar, prin jocul dramatic copiii isi exprima emotiile, sentimentele si necesitatile. Ceea ce ei nu ar avea curaj sa spuna niciodata, vor spune doar daca se deghizeaza. Transformarea lor duce la o mai mare libertate de exprimare. Exista cazuri cand fratii mai mari incep sa se comporte ca niste bebelusi, sa dea din picioare si sa-si suga degetul desi nu au facut acest lucru inainte. Motivul? Se simt atat de neglijati din cauza nou- nascutilor si cred ca doar daca redevin bebelusi reusesc sa atraga atentia si sa se bucure de dragostea parintilor.
 
Jocul de-a mama si de-a tata
Pe la varsta de doi ani, copiii incep sa-si imite parintii. Fetitele adora sa stea langa mamele lor cand acestea isi aleg rochiile si se machiaza. Daca aveti o fetita, lasati-o sa participe la alegerea unei tinute. Aratati-i cateva optiuni si lasati-o pe ea sa dea o solutie. Pentru ca ea sa fie o tanara integra in viitor, are nevoie de un bun exemplu feminin. Si baietii au nevoie de un model masculin in viata. De aceea, nu este bine ca baiatul sa o vada pe mama cand se schimba sau se fardeaza, ci mai degraba ii face bine compania tatalui chiar si atunci cand se barbiereste. Cel mic isi va putea ajuta tatal sa se parfumeze sau sa-si aleaga o cravata. Un lucru este cert. Daca cei mici va imita, profitati de ocazie pentru a observa cum sunteti vazuti de ei: ca cineva care da mereu ordine, care vorbeste foarte repede, cineva simpatic atractiv pentru toata lumea sau cineva mereu grabit, dezordonat, nepasator.

Ludic si dezvoltare
Ca nici o alta activitate, deghizarea si dramatizarea favorizeaza dezvoltarea sociala si emotionala cand vine vorba de a schimba idei, de a impartasi, de a da si de a primi, de a se sprijini reciproc, de a rade cu totii.
Daca copilul vostru nu s-a deghizat niciodata:
• Puneti-i intr-o cutie haine de-ale voastre si de-ale sotului pe care nu le mai folositi.
• Nu uitati sa puneti si pantofi deoarece pe copii ii incanta sa se incalte cu pantofii celor mari.
• Luati si o palarie de-a bunicilor.
• Cautati o servieta sau o borseta.
• Nu uitati de o bijuterie sau un ceas.
• Nu impuneti reguli. Bogatia dramatizarii la copii se bazeaza pe spontaneitate.
• Deghizati-va si voi, dar in copil si imitati un capriciu de-al lui din ultimul timp. Chiar daca inca nu va putea constientiza, copilul- spectator va vedea ridicolul capriciilor lui.
• Duceti copilul la bucatarie pentru a prepara o gustare. Poate fi vorba doar de suc si de biscuiti pentru a evita pericolul de interactionare cu focul.
• Daca va schimba repede personajul, nu ii spuneti nimic. Acest lucru inseamna ca fiul/fiica vostru/voastra are o mare bogatie de stimuli.
Jocul fara reguli este, la aceasta varsta, cel mai bun secret pentru a stimula exprimarea copiilor.

Text: Aneta Roman, psiholog