Decodeaza trendurile!

shutterstock_96360692De obicei cand citim despre tendintele in moda dintr-un sezon, ne confruntam cu tot felul de termeni care de multe ori ne sunt neclari. Auzim de intoarcerea stilului dandy, de haine boho-chic sau de un outfit tomboy, fara sa intelegem exact ce insemna aceste lucruri. Daca stii cum au aparut aceste denumiri, ce haine se potrivesc fiecarui curent si care sunt vedetele de la care te poti inspira, vei vedea ca trendurile nu sunt un lcuru chiar asa de complicat. Te invit sa le decodezi!

  • Stilul boho-chic isi are radacinile in anii ’60, cand a aparut miscarea hippy, cand s-a produs revolutia sexuala si emanciparea femeilor. Boho este abrevierea de la “bohemian” (boem) si defineste un curent in moda ce promoveaza vestimentatia relaxata: topuri si rochii cu volane, fuste lungi, imprimeuri florale, pulovere lalai, cizme, ochelari mari. Printre primele personalitati care au adoptat stilul boho-chic se numara Cher si Yoko Ono. Acum, exponentele moderne ale boho-chicului sunt actrita Sienna Miller, modelul Kate Moss si gemenele Mary-Kate si Ashley Olsen.
  • Stilul Ivy League sau preppy – cum a fost cunoscut mai tarziu, isi are originile in anii ’50 in moda uniformelor din scolile pregatitoare (pre-colegii). De altfel si cuvantul “preppy” deriva din termenul ”preparatory school” (scoala pregatitoare). Stilul Ivy League este definit de costumele cu butoane la doua randuri, de pantalonii cu manseta, de camasi cu nasturi la guler, toate din materiale naturale. Stilul preppy este unul clasic si reprezenta o clasa sociala inalta, bine educata si influenta din punct de vedere social. Jackie O a fost una dintre exponentele acestui curent, iar in zilele noastre, pentru stilul preppy o putem oferi drept exemplu pe Pippa Middleton. Cand auziti ca revin in moda influentele preppy, ganditi-va la camasi cambrate in carouri, sacouri la doua randuri de nasturi, pantaloni, tricouri cu guler (polo), cardiganuri, rochii simple negre, balerini, boat shoes (sau pantofii cu punte), stofa, dungi si carouri, alb, bleumarin, negru si rosu.
  • Cand vorbim de stilul tomboy, ne referim la o vestimentatie cu puternice accente masculine. Stim deja ca sezoanele trecute, vestimentatia feminina a preluat multe elemente din moda barbatilor. Inca din anii ‘50, cand jazzul era la moda, femeile obisnuiau sa poarte veste si cravate, ca un semn al emanciparii feminine. Vestele din tweed sau bumbac si pantalonii baietesti, blazerele masculine, cravatele, sacourile stil tuxedo, palariile sau pantofii masculini sunt principalele piese care definesc stilul tomboy.
  • Asemanator curentului tomboy este si cel dandy feminin. Acesta aminteste de aristocratia secolului al XVII–lea sau de Greta Garbo in faimoasele sale aparitii in outfituri masculine. Dandysmul isi are originea in Marea Britanie si a pornit de la barbatii foarte preocupati de aspectul lor fizic, de maniere si de rafinamentul in vorbire, incercand sa imite stilul aristocratic. Stilul dandy la femei este elegant si stralucitor, iar piesele cheie pentru a obtine acest stil sunt: camasile cu gulere inalte, bluzele cu volane, jachetele cu croiala pe corp, vestele cambrate, pantalonii bufanti cu talie inalta. Accesoriile potrivite pentru a accentua acest stil sunt brosele mari, in special cele cu lanturi, cravatele, esarfele masculine si papioanele.
  • Stilul pin-up vine din lumea dansatoarelor burlesque. Pin-up-ul, asa cum il stim astazi, a castigat in popularitate in anii ‘30. Fetele pin-up isi aratau formele voluptoase in postere si calendare, erau genul de imagini pe care barbatii obisnuiau sa le lipeasca in dulapurile din vestiare. Atitudinea si moda fetelor pin-up a ajuns in scurt timp de pe poster, pe copertele revistelor. Betty Page este un icon al stilului pin-up, iar in zilele noastre o avem ca exponenta a acestui stil pe Dita von Teese sau la noi in tara, pe Corina, care de ceva timp abordeaza acest stil. Elementele de vestimentatie pin-up ne duc cu gandul la erotism si sexualitate: rochii pe corp ce marcheaza talia, bustiere, corsete, ciorapi cu dunga la spate, pojartier, fuste creion, pantaloni scurti cu talie inalta, centuri in talie, buline si neaparat tocuri inalte.

 

Text: Bianca Badescu