Exista oameni care se nasc cu o inclinatie spre afaceri sau am putea fi toti modelati prin educatie, experienta si mult exercitiu? In ultimii ani, mai multe studii au indicat ca exista o „gena a antreprenorilor” – oamenii cu anumite caracteristici genetice si trasaturi de personalitate au mai multe sanse sa fie oameni de afaceri de succes, spre deosebire de altii. In cartea Born Entrepreneurs, Born Leaders, Scott Shane, profesor de studii antreprenoriale la Universitatea Case Western Reserve din Cleveland, Statele Unite, sugereaza ca genele nu influenteaza doar aspectul potrivit caruia o persoana va pune sau nu bazele propriei afaceri, ci chiar si cati bani va castiga de-a lungul vietii.
Nascut versus facut”
Anumite trasaturi, cum ar fi dorinta de a-si asuma riscuri si capacitatea de a tolera ambiguitatea si incertitudinea, se pare ca sunt ereditare. Oamenii de afaceri cu adevarat realizati au foarte mare incredere in fortele proprii, sunt, de obicei, la extreme, foarte rar se intalnesc cu situatiile de mijloc si niciodata nu lasa loc de interpretari. Exista tot felul de roluri care se atribuie oamenilor in cadrul unei companii, insa intotdeauna exista unul care isi asuma, de obicei, riscurile. Oamenii sunt trecuti printr-o sita si isi aleg joburile si carierele in functie de personalitate si tind sa faca lucruri care nu ii scot din zona lor de confort. Adevarul este ca nu prea poti educa o persoana in acest sens daca nu este pasionata de asa ceva, insa cultivarea unor competente generale poate trezi capacitati deosebite, iar o vorba spune ca uneori pofta mai vine si mancand. Unul dintre lucrurile pe care o persoana le invata la un curs de antreprenoriat este sa recunoasca oportunitatile. Odata ce va privi lumea cu alti ochi, va incepe sa descopere potentialul in orice. In general, oportunitatile se slefuiesc si, odata ce un om va intelege tot acest proces, va aborda subiectul diferit. Daca oamenii vor putea observa oportunitatile mult mai usor, vor putea sa si actioneze. Unii sunt de parere ca exista anumite caracteristici intalnite la majoritatea oamenilor de afaceri, insa in tot acest proces, 1% pare a fi inspiratia, iar 99%, transpiratia.
Nu exista un anumit tip de antreprenor
Cu siguranta ai intalnit de-a lungul timpului mai multe tipuri de antreprenori. Talentul multor oameni de afaceri consta in capacitatea lor de a-si alinia competentele si pasiunea cu eventualele oportunitati despre care aminteam mai sus, urmatoarea etapa fiind aceea de a dezvolta abilitatile si atributele de care au nevoie pentru a maximiza aceste oportunitati. Un studiu publicat de catre Ernst & Young, una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, cu sediul in Londra, Marea Britanie, realizat pe un numar de 685 de antreprenori, a descoperit ca experienta este secretul pentru a deveni un om de afaceri. La fel ca si in cazul experientei castigate prin munca, un alt tip de experienta relevanta pentru succesul antreprenorial este un set mai larg de abilitati care acopera atat viata personala, cat si pe cea profesionala. O lectie valoroasa pentru orice antreprenor este aceea de a invata sa faca fata schimbarii, sa manipuleze un esec, sa invete sa spuna „nu”, sa ceara ajutorul si sa stapaneasca arta prioritizarii.
Pe scurt, noi am spune ca oamenii de afaceri se nasc, ca anumite calitati pot fi slefuite, dar nu create in totalitate, ca o persoana nu va capata din senin calitati de lider si negociere, iar daca le va capata, nu le va putea stapani prea mult timp.
Text: Ruxandra Dumitrescu