Acum cand presiunile de a arata bine sunt din ce in ce mai mari si idealul de frumusete sunt modele perfecte din reviste, este din ce in ce mai greu pentru femei sa aiba incredere in corpul lor. Nicio femeie in realitate nu reuseste sa arate ca cele din reclame, insa multe incearca asta si se simt dezamagite ca nu reusesc. Altele, inteleg ca acest lucru nu este posibil si se simt bine in pielea lor, fara sa tinda catre corpul fara cusur. Ce anume face diferenta intre femeile care au o imagine pozitiva despre sine si cele care nu au incredere in felul in care arata, vom afla in continuare.
- Tulburarile de alimentatie – cauzate de stima de sine scazuta
Femeile care sunt intr-o continua cautare a corpului ideal, dezvolta probleme de alimentatie sau chiar boli care le afecteaza sanatatea fizica si mentala(anorexie, bulimie), iar numarul acestora este in crestere. Acest lucru i-a alarmat pe oamenii de stiinta, care incearca sa gaseasca raspuns la problemele de aceasta natura de care sufera femeile. Astfel ca mai multi cercetatorii de la Universitatea din Arizona, au identificat 5 factori care duc la o imagine pozitiva despre corpul lor la femei. Studiul s-a concentrat pe 301 de studente, pentru ca acest segment de varsta este mai vulnerabil, pentru ca atunci femeile incep sa se compare cu prietenele lor, sa se implice in grupuri sociale si organizatii care pun pret pe aparente.
Cercetatorii au plecat de la ipotezele ca suportul familiei si nivelul mic de presiune de fi foarte slaba sunt asociate cu respingerea idealului de super-femeie, o perspectiva pozitiva asupra capacitatilor fizice si strategii eficiente de eliminare a stresului pe aceasta tema.
- Calea catre o imagine pozitiva asupra propriului corp
In urma studiului, cercetatorii au aflat care sunt factorii care le fac pe femei sa aiba o imagine pozitiva despre propriul corp, care le da acea stare de bine si incredere in ele. Femeile care au parte de sprijin din partea familiei si presiuni mici din zona familiei, a prietenilor si a media privind importanta atingerii idealului “slaba si frumoasa”, au o imagine pozitiva despre felul in care arata. Aceste femei resping idealul super-femeii si sunt inzestrate cu capacitatea de a gestiona stresul provenit din preocuparea fata de propria imagine. Pana la urma, se pare ca nu doar media are influenta asupra imaginii pe care ne-o crema despre idealul de frumusete si despre felul in care vrem sa aratam, ci si familia si prietenii, cre de multe ori sunt mult mai importanti cand vine vorba sa ne faca sa ne simtim increzatoare in propriile forte.
Cercetatorii ofera si cateva recomadari pentru programele de prevenire menite sa protejeze femeile de tulburarile de alimentatie. In primul rand, acestea trebuie sa fie ajutate sa-si evalueze si sa se simta confortabil cu multitudinea de asteptari, uneori contradictorii care sunt proiectate asupra lor in societatea contemporana, in al doilea rand trebuie sa-si dezvolte abilitati eficiente in gestionarea acestor probleme, sa incurajeze o imagine pozitiva asupra fizicului lor prin exercitii si un mod de viata sanatos si sa promoveze un echilibru holistic si o stare de bine in vietile lor.
“Este important ca femeile sa dezvolte un simt al stimei de sine care nu este bazat doar pe aparenta si sa isi construiasca un fel de rezistenta la presiunile primite din partea familiei, prietenilor si a media”, au concluzionat cercetatorii studiului.
Incearca sa-i eviti pe cei care nu fac decat sa iti distruga increderea in tine si care iti comenteaza cu perseverenta aspectul fizic si gaseste in tine puterea de a te iubi asa cum esti si de a te simti bine in propria piele, cu toate calitatile si imperfectiunile pe care le ai. Pana la urma, nimeni nu arata exact cum si-ar dori si toti vrem ce nu avem!
Text: Bianca Badescu