De ce sunt considerate băuturile răcoritoare un adevărat pericol?

băuturi răcoritoare

Consumi băuturi răcoritoare? Sunt o adevărată bombă pentru organismul uman, mai ales dacă sunt consumate des. Principala problemă este legată de conținutul fantastic de mare de zahăr iar asta poate provoca în organism o multitudine de afecțiuni și boli. Nu doar atât, aceste băuturi și cu elemente toxice.

Este greu să te ferești de ele, sunt prezente la tot pasul și, adevărul este că sunt binevenite în zilele caniculare. Dacă însă, ai făcut un obicei în a consuma băuturi răcoritoare la fiecare masă, alături de mâncare, atunci trebuie să știi ce te așteaptă dacă o vei ține tot așa.



Ce sunt băuturile răcoritoare și de ce sunt nocive?

Când vorbim de băuturi răcoritoare ne referim la acele băuturi non alcoolice, foarte dulci și, eventual, carbogazoase. Au acest efect răcoritor în organism mai ales că sunt ținute mereu la frigider, iar asta le face preferate în sezonul cald.

Nocivitatea lor constă în faptul că sunt pline de zahăr, ceea ce te duce la o dependență din cauza căreia vei alege să bei mai des răcoritoare, poate chiar zilnic. În cele mai multe cazuri, aceste băuturi răcoritoare sunt realizate din apă, cafeină, agenți aromatizanți și coloranți deci, nimic benefic pentru organismul uman, ba dimpotrivă. În unele băuturi răcoritoare se poate regăsi suc de fructe și alcool sub 0,5 % volum (asta face ca ele să nu fie incluse la băuturi alcoolice).

Din păcate, multe persoane nu sunt conștiente de riscul la care se supun atunci când le consumă, dar mai rău este faptul că și copiii le primesc de la vârste fragede. Adevărul este că astfel de băuturi răcoritoare ar trebui să ajungă în organism cât de rar posibil, eventual în cadrul unor evenimente sau ocazii la care participi.

Consumul de băuturi răcoritoare este un adevărat pericol

La baza acestei ipoteze stau o multitudine de argumente valide și, ca să fie mai clare motivele pentru care nu ar trebui să bei băuturi răcoritoare, iată cele mai importante dintre acestea:

1.     Nu aduc nutrienți în organism

Dar absolut deloc! Nu au vitamine, nu au minerale, nimic bun care să servească organismului uman. Consumul de băuturi răcoritoare poate în schimb să „consume” din nutrienții pe care organismul tău îi are și, vei afla mai jos despre ce este vorba.

2.     Crește riscul de diabet dacă bei multe băuturi răcoritoare

Un obicei zilnic în consumul acestora aduce o cantitate prea mare de zahăr. Ține cont că și anumiți carbohidrați se transformă tot în zahor atunci când ajung în organism, dar mai iei și din consumul altor produse. Nu poți evita zahărul, dar dacă bei zilnic băuturi răcoritoare, riscul de a dezvolta diabet zaharat crește semnificativ.

3.     Se reduce densitatea osoasă și favorizează osteoporoza

Cu atât mai mult dacă băuturile consumate sunt carbogazoase! Studiile au demonstrat că aciditatea din aceste băuturi răcoritoare carbogazoase încurajează pierderea calciului din organism ceea ce te duce la aceste probleme. Un bun obicei este să reduci consumul lor, iar în alimentație să se regăsească alimente și băuturi precum laptele care să aducă aport de calciu.

4.     Consumul de băuturi răcoritoare carbogazoase crește riscul de probleme renale și hepatice

Specialiștii susțin că băuturile răcoritoare carbogazoase au un efect nociv asemănător alcoolului în privința ficatului deci, consumul regulat te poate duce la ciroza hepatică. Nici rinichii nu scapă de probleme pentru că studiile au demonstrat că aceste băuturi răcoritoare carbogazoase în cantități mari cresc riscul dezvoltării litiazei renale.

5.     Băuturile răcoritoare te predispun obezității

Studiile în acest sens au demonstrat că dacă o persoană consumă o cantitate de 330 ml de băuturi răcoritoare în fiecare zi, va acumula 500 de grame într-o lună. Astfel, consumând constant, te vei îngrășa.

6.     Mai multe carii dentare

Tot aciditatea din sucuri face asta în mod accelerat, dar în privința dinților sunt două efecte nocive: o dată este zahărul care afectează smalțul apoi, aciditatea care îl atacă și îi dizolvă conținutul mineral. Deci, demineralizează dinții. Totul începe cu sensibilitate dentară, după care apar cariile.

7.     Consumul de băuturi răcoritoare încurajează hipertensiunea

Cantitatea ridicată de fructoză determină creșterea presiuni sanguine astfel că va crește tensiune arterială iar până la instalarea hipertensiunii este doar o chestiune de timp. Totul se produce treptat.

8.     Afectează sistemul digestiv și provoacă arsuri stomacale

Este cunoscut faptul că aceste băuturi au un pH acid (de 2,51). Apa are un pH de 7 însă, pentru că doar stomacul rezistă în fața acidității acestor băuturi răcoritoare carbogazoase (deși crește aciditatea), produc daune sistemului digestiv. Funcțiile sunt afectate, mâncarea nu este digerată oportun și, în timp, acest mediu acid favorizează indigestia, gazele intestinale și balonarea.

9.       Băuturile răcoritoare deshidratează

În special cafeina din ele căci are proprietăți diuretice iar asta duce la deshidratarea organismului. Apoi, nivelul ridicat de zahăr, provoacă reținerea apei în organism. O reală și dăunătoare contradicție în organism iar efectele nu-ți vor plăcea.

10.  Conțin toxine

Consumul băuturilor răcoritoare vine cu elemente toxice precum aspartamul care este adăugat pentru ca băutura să fie dulce și nu e vorba de o cantitate mică. Cele mai multe băuturi răcoritoare au coloranți dintre care unul extrem de nociv cum este E211 (benzoat de sodiu) despre care cercetările au arătat că poate distruge părți importante din ADN.

Este cea mai bună decizie să renunți la consumul de băuturi răcoritoare sau cel puțin, să înveți să consumi doar din când în când, un pahar. Apelează la variante mai sănătoase precum apa, sucul de fructe 100% natural ( nici acesta nu zilnic), laptele sau ceaiul.