De ce să consumăm fructe de pădure? Ce beneficii au?

fructe de pădure

Tu consumi suficiente fructe de pădure? Poate că nu sunt tocmai printre preferatele tale pentru că cele mai multe dintre ele sunt acrișoare. Ei bine, sunt cât se poate de grozave pentru organismul uman! Consumându-le, aduci un aport fantastic de antioxidanți în corp și alți nutrienți pentru că vin cu beneficii despre care vei afla curând.

Îți spunem și cum este mai bine să le consumi, căci știm cât de greu se obțin în afara sezonului, sunt mai scumpe și nu știi niciodată cât de proaspete și naturale sunt acele fructe de pădure din comerț.



Ce sunt fructele de pădure și cum să le mănânci?

Viu colorate, adesea acrișoare, dar unele ușor dulci, spunem fructe de pădure unei categorii de fructe mici care provin din zone împădurite din întreaga lume. Din fericire multe dintre acestea există deja și la noi în țară, ca și cultură, altele, sunt importate.

Fructele de pădure sunt bogate în nutrienți și antioxidanți unele au chiar proprietăți terapeutice, și este recomandat consumul lor în special pentru prevenție. Concret, gama de fructe de pădure care se regăsește la noi sunt: murele, afinele, fragii (căpșuni), măceșele, coacăzele, zmeura, și agrișele. Pe lângă acestea, se găsesc la noi li altele, precum cele de aronia, merișoare și goji chiar și acai, mai mult sub forme de suc sau piure.

Poate nu știai, dar culorile pe care aceste fructe de pădure le au, sunt strâns legate de beneficiile pe care le au aduc sănătății, iată cum:

  1. Fructele de pădure roșii: protejează inima și vasele de sânge, dar sprijină și buna memorie.
  2. Fructe de pădure albastru-violet: pentru a încetini procesul de îmbătrânire căci sunt de succes în combaterea radicalilor liberi.
  3. Fructele de pădure portocalii: susțin imunitatea și întăresc organismul.

Fructe de pădure proaspete, uscate sau congelate?

De departe este indicat să le mănânci în sezon și cât mai proaspete pentru a beneficia de toată bogăția lor în nutrienți. Dacă vrei să ai fructe de pădure congelate în extrasezon, ai face bine să le congelezi imediat după culegere, pentru a-și păstra resursele. Dacă vrei fructe de pădure uscate, trebuie să știi că acestea sunt, deshidratate, ceea ce determină creșterea conținutului de zahăr.

Fructe de pădure – beneficii incontestabile

Acest tip de fructe sunt dintre cele mai sănătoase pentru organism pentru că au calorii puține, dar aduc fibre, vitamine, antioxidanți și, sprijină real, buna funcționare a organismului. Iată câteva beneficii:

1.     Conținut mic de zahăr

Majoritatea fructelor conțin zahăr sub formă de fructoză! În schimb, când vorbim de fructe de pădure, lucrurile stau altfel. De exemplu, per 100 de grame, afinele conțin 7,3 % zahăr comparativ cu cireșele care au 14,6% zahăr. Murele, conțin 8,1% zahăr în timp ce strugurii au 19,1 %. Deci, sunt potrivite în prevenirea diabetului sau pentru o persoană diabetică.

2.     Consumând fructe de pădure aduci în organism acid folic și antocianină

Ambele foarte bune pentru sănătatea cardiovasculară. Pe de o parte acidul folic care, este Vitamina B deci, previne și depresia sau anxietatea, iar de cealaltă parte este antocianina, ea dă culoarea fructelor, dar ajută la reducerea riscului bolilor cardiovasculare.

3.     Sunt bogate în antioxidanți

Cel mai mare beneficiu al unor fructe de pădure este că au cel mai mare conținut de antioxidanți, iar asta te protejează de foarte multe boli. Cel mai cunoscut este vitamina C.

4.     Consumul de fructe de pădure previne degradarea psihică

Degradările psihice specifice înaintării în vârstă sunt serios reduse, au arătat studiile făcute. Mai exact, consumul în cantități ceva mai mari (2-3 ori/ săptămână) de fructe de pădure, acestea fiind bogate în polifenoli sprijină organismul în eliminarea toxinelor din creier iar asta previne boala Alzheimer sau Parkinson.

7 fructe de pădure pe care trebuie să le consumi

Poți include fructele de pădure în orice regim alimentar pentru că sunt foarte potrivite ca gustări sănătoase sau când vrei ceva ușor dulce. Iată o serie de fructe de pădure care se găsesc la noi și, vin cu beneficii majore:

1.     Afinele, preferatele multora

Sunt cunoscute și apreciate pentru gustul delicios și valoare nutrițională mică. Frunzele de afin sunt de asemenea folosite pentru proprietăți astringente și antibacteriene. Alături de alte fructe de pădure, acestea sunt folosite în foarte multe rețete, dar și ușor de păstrat sub formă congelată.

2.     Merișoarele sunt fructe de pădure dintre cele mai sănătoase

Studiile au demonstrat contribuția majoră a merișoarelor pentru buna funcționare a tractului urinar. Trebuie să știi că sunt mai puternice atunci când sunt consumate sub formă e extract. De asemenea, sunt foarte bune sub formă de supliment alimentar având o contribuție în prevenția cancerului.

3.     Căpșunii sau fragii

Fructe de pădure roșii, bogate în vitamina C, acid folic, fibre și antioxidanți, sprijină scăderea tensiunii arteriale, dar și a colesterolului și a zahărului din sânge. De asemenea, pot încetini îmbătrânirea creierului.

4.     Fructele de Aronia

Sub formă de suc sau ceaiuri aceste fructe de pădure sunt bogate în vitamine, minerale și alte substanțe nutritive reușind să prevină cancerul de col uterin, piele, sân sau de colon. Este deasemenea bun în combaterea bolilor de ficat sau inimă precum și a obezității.

5.       Cătina

Din ce în ce mai cunoscută, e drept tot sub forma sucurilor sau a ceaiurilor, dar aceste fructe de pădure vin cu un mix fabulos de nutrienți cum sunt vitamina C și A, dar și din complexul B-urilor precum și cu vitamina K, E, P și F. Conține inclusiv calciu, magneziu, fosfor, potasiu, acizi grași polinesaturați și beta caroten.

6.     Fructe de pădure: mure&zmeură

Ambele sunt bogate în polifenoli, dar și în vitamine sau minerale precum și acid salicilic, extrem de importante pentru organismul uman având totodată proprietăți antiinflamatoare inclusiv în ce privește artrita. Murele sprijină intestinul să descompună zahărul, scăzând riscul de diabet.

7.     Fructele de coacăze

Ideale în probleme de anemie pentru că au un aport extraordinar de fier, dar și alți nutrienți. Sunt un bun stimulent al imunității și o bună sursă de acizi grași Omega 3 și fibre.

Cel mai bine este să le consumi ca atare în sezon, oricare dintre aceste fructe de pădure, trebuie să se regăsească în alimentația ta pentru toate aceste beneficii.