„De ce platesc barbatii pentru sex?” a fost o intrebare tabu pana de curand. De ce zic asta? Pentru ca oamenii de stiinta au gasit raspunsul corect, zic ei, la aceasta intrebare.
Daca pana de curand se credea ca barbatii care platesc pentru sex fac acest lucru pentru a evita angajamentele emotionale, cel mai recent studiu in domeniu demonstreaza contrariul. Conform oamenilor de stiinta, barbatii care platesc pentru sex ajung sa faca acest lucru din cauza lipsei de afectiune din partea partenerelor lor.
„Studiul nostru arata ca barbatii platesc pentru sex pentru a experimenta sentimente de afectiune profunda, care pot evolua intr-o poveste de dragoste autentica”, a declarat autorul studiului, Christine Milrod.? In acest nou studiu, oamenii de stiinta au analizat 2.442 de postari de pe un forum de discutii online in care barbatii povesteau despre experientele lor sexuale. In urma analizelor facute, s-a constatat faptul ca aproximativ o treime dintre barbatii de pe site au inclus in discutie si subiecte precum intimitatea emotionala dintre barbat si femeia pe care acesta o plateste ca sa intretina relatii sexuale cu el. Prin urmare, oamenii de stiinta sunt de parere ca lipsa de afectiune, neintelegerea pe plan sentimental cu partenerele de viata duc la aceste alegeri.? „Aceste relatii urmeaza un scenariu conventional romantic, care normalizeaza o legatura intre client si cea care ofera servicii sexuale. Studiul arata ca acest tip de normalizare se poate manifesta intr-o fuziune a finantelor, a familiilor si a parteneriatelor in cele din urma monogame – furnizorul nu mai este doar un furnizor de experienta, ci si un real partener de viata romantica”, a adaugat unul dintre autorii studiului.? In cadrul aceluiasi studiu s-a mai analizat si diferenta intre generatii in ceea ce priveste sexul pe bani. Un studiu realizat in 1992 pe 3.432 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani a aratat ca 10% dintre varstnici avusesera prima experienta sexuala cu o prostituata.
Studiul a fost publicat in „Men and Masculinities”, jurnalul SAGE.
Text: Andreea Popescu