De ce ne sărutăm? Ce spune filematologia

sărutul

În timp ce frescele egiptene vechi de 3.800 de ani înfățișau deja cupluri sărutându-se, sărutul pe gură era o practică culturală ignorată încă de unele civilizații în urmă cu aproape un secol. Semnificația sărutului a continuat să evolueze de-a lungul veacurilor și a diferitelor regiuni ale globului.

Sărutul pe gură este o practică culturală observată în aproape toate civilizațiile din întreaga lume. Este un limbaj universal cu o conotație afectivă pe care o găsim atât la oameni, ca și în lumea animal, și al cărui studiu se numește filematologie.



Când s-a născut

Cu toate acestea, utilizat pe scară largă acum un secol, sărutul era încă o practică necunoscută unor culturi. Exploratorul britanic William Winwood Reade a explicat în cartea sa Savage Africa, publicată în 1864, că o prințesă africană de care se îndrăgostise și pe care încercase să o sărute, credea că voia să o mănânce.

În 1970, aproape 80% din culturi știau și practicau sărutul pe gură. Potrivit lui Sheril Kirshenbaum, unul dintre cei mai renumiți filematologi, nu este nimic care să determine când și în ce parte a lumii s-a născut sărutul de pe gură.

“Oamenii par să aibă un impuls instinctiv de a se lega în acest fel, dar stilul și forma depind de cultură și experiență”, a explicat ea la o conferință. La naștere, primele experiențe dragostea, confortul și siguranța bebelușului implică o formă de sărut. Așa că, din perspectiva neuroștiinței, suntem programați încă de la o vârstă fragedă pentru a asocia aceste emoții pozitive cu contactul cu buzele”. Deși acest lucru poate părea îndepărtat de cultura noastră occidentală, în unele părți ale lumii era destul de obișnuit ca părinții să mestece mâncarea copiilor lor și să le-o strecoare cu limba în gură.

 Sărutul de-a lungul mileniilor 

Potrivit filematologilor, primele săruturi pe gură sunt menţionate în textele vedice indiene, în urmă cu peste 3.500 de ani. Acolo este clar menționat actul „adulmecării cu gura”. Unele fresce egiptene antice, vechi de peste 3.800 de ani, arată și cupluri care se sărută pe gură. Potrivit lui Yannick Carré, autorul cărții Sărutul pe gură în Evul Mediu, sărutul pe gură era o practică obișnuită în rândul cavalerilor. Era cea mai înaltă notă de prietenie, la fel ca şi în cazul unui domn cu vasalul său.

Sărutul într-un cuplu

Un studiu din 2013 realizat de Rafael Wlodarski și Robin Dunbar, doi specialiști în psihologia experimentală și evolutivă, a arătat că funcția sărutului a jucat un rol important într-un cuplu. Fără a fi conștient de aceasta, sărutul pe gură este într-adevăr folosit pentru a evalua calitatea unui potențial partener prin intermediul substanțelor biologice care sunt schimbate. Într-adevăr, cercetătorii au descoperit că aproape 80 de milioane de bacterii sunt schimbate în timpul unui sărut. Ei au contabilizat şi durata şi au aflat că sărutul ar însuma în medie 20.000 de minute, sau două săptămâni, într-o viață. Sărutul servește, de asemenea, pentru a declanșa sau amplifica sentimentele față de un individ sau pentru a semnifica o stare de excitare sexuală. Studiul realizat de Wlodarski și Dunbar arată, de asemenea, că femeile sunt cele mai sensibile la sărut, ceea ce reprezintă un indiciu puternic al compatibilității genetice.

Sărutul romantic

Cercetătorii de la Universitățile din Nevada și Indiana au descoperit că, în timp ce sărutul pe gură a devenit o practică obișnuită în majoritatea societăților, mai puțin de jumătate din populația lumii ar săruta romantic. Dintre cele 168 de culturi studiate în 2014, 77 dintre ele (46%) ar practica sărutul romantic, spre deosebire de cele 91 rămase.

Sărutul romantic ar fi, așadar, banal în Orientul Mijlociu, dar inexistent în America Centrală. În Europa, 70% din populație o practică, faţă de 73% în Asia, 55% în America de Nord și 13% în Africa. Etnografii au clarificat totuși că regiuni precum Africa subsahariană sau Noua Guinee nu au fost studiate pentru a vedea dacă sărutul romantic cu conotaţie sexuală ar face parte din cultură.

Interpretarea sărutului pe gură

Prin urmare, cercetătorii au concluzionat că sărutul romantic cu conotaţie sexuală nu face parte din limbajul universal. Cu toate acestea, a fost observat la mai multe specii de animale, în special la maimuțele bonobo care își folosesc buzele și limba pentru a săruta.

Interpretarea sărutului pe gură, a sărutului sexual romantic sau a simplului sărut pe obraz poate diferi de la cultură la cultură. În timp ce „french kiss” este unobicei frecvent pentru francezi, țări precum Thailanda sau Bungladesh văd acest gest ca un gest extrem de intim și privat. Sărutul oceanic, de exemplu, constă în trecerea gurii deschise peste cea a unui individ, uneori de-abia atingând-o. Acest lucru nu sună ca un sărut romantic sexual tipic, deoarece aceste culturi îl consideră nu doar o expresie sexuală, ci un mod de a-l descoperi pe celălalt.

Cristina Dudău (sursa www.atlantico.fr)

Foto Shutterstock