Părul este considerat una dintre “armele” de seducție ale femeilor. Indiferent dacă este lung sau scurt, el este expresia feminității. Dar , ce ne facem atunci când, din diverse motive, firele de păr cad pe rând, precum frunzele toamna? Dacă pentru foarte multe dintre noi căderea părului reprezintă doar o problemă estetică, în schimb, specialiștii sunt de părere că acest „inconvenient” trebuie privit ca pe o problema de sănătate.
În 95% dintre cazuri, femeile care rămân fără păr suferă de alopecie androgenetică (este vorba despre o predispoziție genetică moștenită de la mama sau tată). Vinovată de căderea părului este DHT( dihydrotestosteron), care este formată din androgeni- hormoni masculini produși atât de femei, cât și de bărbați.
Farmaciștii Catena recomandă Bio-Hydra Șampon zilnic pentru scalp sensibil de la Bioclin, un șampon delicat, special conceput pentru persoanele care au părul normal dar scalp sensibil.
În exces, DHT poate determina subțierea și căderea firelor de păr. O altă cauza a căderii firului de păr este o afecțiune numită alopecia areată, o afecțiune autoimună care afectează mai mult de 2% din populație. În acest caz, foliculii de păr sunt atacați de celulele albe. Pe măsură ce timpul trece, foliculii devin tot mai mici și are loc o regresie a producerii părului (acesta nu mai crește luni sau chiar ani). Uneori, după această perioada, părul își reia creșterea și poate acoperi zonele afectate de alopecie. Vestea bună este că în fiecare caz în care foliculele rămân vii, ele pot produce firele de păr. Vestea proastă este că, deocamdată, nimeni nu știe cum va fi posibil acest lucru.
Cauzele căderii părului
Specialiștii susțin că principalele cauze ale căderii a părului sunt alimentația (o dietă dezechilibrată, slabă în vitamine și minerale are un efect negativ asupra aspectului părului); stresul (în momentul în care corpul nostru este supus stresului, primele care se „resimt” sunt pielea și părul. Deoarece între momentul în care corpul este stresat și căderea părului există o perioadă mai lungă de timp, multe persoane nu realizează acest lucru); modificările hormonale (unii specialiști afirmă că o parte dintre contraceptive sau instalarea unei sarcini sunt motive importante în declanșarea căderii părului); dietele de slăbire ( dacă acestea sunt frecvente și se încheie cu o pierdere mare în greutate). Pe de altă parte, infecțiile, traumatismele sau șocurile psihice pot duce la căderea părului.
Farmaciștii Catena recomandă Hemp ulei pentru creșterea părului de la Difeel, un tratament pentru păr, pe bază de ulei de cânepă, care stimulează creșterea naturală și sănătoasă a părului.
Stai departe de curele “miraculoase”!
O scurtă navigare pe internet îți oferă soluții care mai de care mai eficiente, de la loțiuni pe bază de plante la dispozitive care promit redobândirea părului cât “ai bate din palme”. Poate primul pas folositor pe care îl poți face este evitarea acestor terapii <minune>. În schimb, iată care sunt opțiunile: poți găsi un mod de acceptare a faptului că ai rămas fără păr, temporar sau definitiv, sau poți apela la tratamentele cosmetice efectuate de un specialist. Nu uita! Implantul trebuie să reprezinte ultima alegere.
Tratamente medicale
1. Transplantul de par
Mici grefe de piele ce conțin câțiva foliculi care sunt prelevate de la un donator (de preferat de pe ceafă) și sunt implantate în locurile unde nu mai există păr. Unii chirurgi au nevoie de un ac pentru a implanta unul-două fire de păr. Totuși, având în vedere că unele femei sunt predispuse la formarea acestor “goluri” pe mai toată suprafață scalpului, în cazul lor nu se recomandă acestă metodă. Pe de altă parte, implantul de fibre artificiale a înregistrat succese minore.
2. Reducția scalpului
Metoda vizează introducerea unui dispozitiv sub pielea capului, cu scopul de a strânge aria scalpului unde mai există păr, după care aria este îndepărtată.
SFATURI
Multe cazuri de alopecie sunt temporare. Așa că nu-ți rămâne decât să îți verifici starea de sănătate și…să ai răbdare.
-Verifică dacă în familia ta există vreo persoană care suferă de alopecie.
-Nu fii indusă în eroare de produsele “minune”, care promit creșterea părului.
-Deși este greu, trebuie să înțelegi că nu există nici o terapie pentru femeile care au rămas fără păr din cauza unei predispoziții genetice.
MITURI
Femeile care rămân fără păr nu au doi cromozomi X.
Părul cade din cauza spălării și perierii prea dese.
Căderea părului este rezultatul purtării de pălărie.
Părul care cade este rezultatul unui…creier supra-activ.
Există terapii miraculoase care îți redau podoabă capilară.