In fata unei decizii ce ne va influenta intreaga viata, cum ar fi aceea de a ne casatori, unii dintre noi ne simtim paralizati sau suntem gata sa batem in retragere. Ce-i drept, nici sa te arunci inainte nu este de dorit, insa teama constanta de a ne lua un angajament oficial in fata partenerului poate avea motive serioase, pe care de multe ori nu le constientizam. La baza lor pot sta experientele anterioare in relatii sau anumite traume din copilarie. Care sunt acestea?
Problemele adultului pot avea la baza traumele copilului
Daca iti este teama de asumarea responsabilitatii sau de schimbarea statutului, acest lucru poate avea la baza faptul ca inca nu esti suficient de matura psihic pentru acest pas si ca te confrunti cu probleme in renuntarea la statutul de copil. A pasi intr-o relatie serioasa inseamna a accepta ca ruptura de copilarie s-a produs si ca incepe o noua etapa a vietii in care trebuie sa ne asumam rolul de persoane mature, deci si responsabilitatile aferente. Frica de angajament poate proveni si din familie, din relatiile problematice ale parintilor care si-au lasat amprenta adanc in memoria copiilor. Cei ai caror parinti s-au confruntat cu infidelitati, cu violenta in familie sau care au trecut printr-un divort, pot de multe ori sa ramana prizonierii acestor probleme si sa le transfere si in relatia lor, temandu-se tot timpul ca istoria sa nu se repete. In plus, copiii care au suferit de pe urma separarii parintilor sau a persoanelor apropiate lor pot din aceasta cauza sa nege mai tarziu valoarea promisiunilor facute intr-o relatie si sa nu poata avea incredere in ele.
Explorarea inconstientului ajuta la vindecarea temerilor
De asemenea, persoanele care au divortat la randul lor sau au trecut prin experiente neplacute in relatiile lor anterioare pot experimenta aceasta teama de angajamente. Atunci cand tot ce ai construit ti-a fost nimicit intr-o clipa de alta persoana, este destul de greu sa te decizisa o iei de la capat si sa iti investesti toate resursele intr-o alta relatie si esti predispus sa pastrezi o distanta de siguranta fata de ceilalti. Teama de dependenta fata de partener este un alt motiv ce ne poate da serioase batai de cap atunci cand vrem sa ne stabilizam. In general barbatii se confrunta cu aceasta problema pentru ca le este frica sa nu-si piarda libertatea si spatiul personal. Acest gen de indivizi tind sa se implice in relatii cu persoane de acelasi tip, care nu cred in astfel de angajamente. Nesiguranta pe care o persoana o simte in legatura cu ea insasi poate da nastere ezitarii si fricii de a-si lua un angajament. Atunci cand o persoana nu se simte bine in pielea sa, ii este greu sa conceapa ca alt om se simte bine in preajma ei si ca si-o doreste alaturi. De fapt, acest lucru se leaga si de teama de intimitate, provenita de multe ori din experientele din copilarie legate de parinti care se raneau unul pe altul prin comportamentul lor. Atunci cand simtim ca teama de a oficializa o relatie in care suntem de mult timp nu are legatura cu partenerul nostru, ci mai degraba cu lucruri ce tin de noi si care ne sunt totusi neclare, cel mai bine este sa apelam la un terapeut care ne poate ajuta sa descoperim cauza problemelor noastre. Uneori cele mai importante motivatii ale comportamentului pe care il avem ne sunt necunoscute chiar si noua si,daca le lasam in adancimile intunecate ale inconstientului, ne pot sabota relatia. De aceea este bine sa apelam la cineva care ne poate ajuta sa intram mai profund in contact cu sentimentele si temerile noastre.
Text: Bianca Badescu