În sezonul rece avem tendința de a mânca mai mult decât o făceam vara. Iată câteva dintre explicaţiile acestui comportament explicat de nutriționişti şi câteva soluţiii pentru a sta departe de pericolul acumulării de kilograme.
Farmaciştii Catena recomandă KiloSlim Gold, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.
Este frig
Când temperatura internă scade, corpul arde mai multe calorii pentru a combate frigul. Tendința omului în această situație este de a se îmbrăca mai gros, de a consuma băuturi fierbinți și de a se delecta cu alimente bogate în calorii.
SOLUȚIE: Pentru a vă încălzi fără a consuma prea multe calorii, încercați să beți ceaiuri fierbinți ori să mâncați supe de legume. Și cafeaua funcționează, deoarece cofeina stimulează în mod natural metabolismul și încălzește corpul din interior spre exterior. Aveți însă grijă la cantitatea de zahăr și lapte pe care le adăugați în cafea.
Suntem mai puțin activi
Frigul ne face să evităm pe cât posibil ieșitul din casă. În plus, se întunecă foarte devreme. Asta ne face automat mai sedentari. Dacă pe timp de vară ne umpleam serile cu plimbări în aer liber, acum asta iese din discuție din cauza temperaturilor scăzute. Cu cât suntem mai puțini activi, cu atât suntem mai predispuși să ne umplem timpul… mâncând.
SOLUȚIE: Cel mai bine ar fi să avem o rutină de mișcare, fie că facem exerciții acasă ori în sala de sport. Dacă însă preferăm să nu facem asta, există totuși și alte câteva metode de a ne umple timpul altfel decât mâncând. Înlocuiți liftul cu mersul pe scări, spre exemplu. Sau, atunci când comandați mâncare de la restaurantul preferat, mergeți să o ridicați în loc să o așteptați acasă. A fi active înseamnă a avea o stare bună de sănătate atât mentală, cât și fizică. Cât despre alimentele recomandate în această perioadă, orezul brun, ovăzul, orzul sau pâinea integrală ar trebui să înlocuiască carbohidrații clasici.
Suntem deshidrataţi
Vă vine sau nu să credeți, pe timp de iarnă transpirăm la fel de mult ca în alte anotimpuri. Din cauza căldurii caloriferelor și a îmbrăcatului gros, transpirăm și corpul se poate cu ușurință deshidrata. Răspunsul organismului la deshidratare este adesea confundat cu sentimentul de foame, de aici și tendința de a mânca mai mult decât ar fi cazul.
SOLUȚIE: Cel mai bun mod de a evita deshidratarea este să beți minimum opt căni de apă în fiecare zi. De asemenea, ceaiurile și supele calde contribuie la aportul zilnic de lichide și ar putea ajuta la reglarea temperaturii corpului.
Suntem mult mai predispuși la depresie
Se știe că în sezonul rece, predispoziția la depresie este mult mai mare decât în restul anului. Depresie ori pur și simplu zile mai proaste în care mulți dintre noi ne căutăm alinarea în mâncare. Mâncare bogată în calorii, bineînțeles.
SOLUȚIE: În loc să stai pe canapea și să mânânci ciocolată după ciocolată, fă sport. Sportul ajută la eliberarea de endorfine, conoscute și sub denumirea de hormonul fericirii. Ține un jurnal alimentar în care să treci tot ceea ce mănânci. Asta ajută fiindcă, de foarte multe ori, nu realizăm cât de mult mâncăm sau ce alimente nocive mâncăm. Dacă le vedem însă negru pe alb, asta ne poate ajuta să facem niște schimbări în bine.
Știm că ne vom îngrășa
Mulți dintre noi intrăm în iarnă cu ideea preconcepută că oricum ne vom îngrășa. Că așa este normal să se întâmple în sezonul rece. Ce facem noi de fapt? Practic, ne setăm pentru eșec. Acest mod de gândire este nociv și ajunge să dicteze ceea ce vom alege să mâncăm. Spre exemplu, atunci când ai o stare proastă, vei mânca ciocolată. Atunci când ai o stare bună însă, e mai probabil să alegi fructe. Prin urmare, o mentalitate pozitivă ne-ar putea ajuta să facem alegeri alimentare mai sănătoase.
SOLUȚIE: Setează-ți mintea să gândească pozitiv. Acum că știi câteva dintre motivele pentru care mâncăm de obicei mai mult iarna, încearcă să ieși din rutină și să faci alegeri mai sănătoase. Nu te gândi că e normal să te îngrași iarna. Nu e deloc normal și poți evita lucrul ăsta dacă îți propui să o faci. Automotivația este cheia!.