De ce gandurile sunt mai ”negre” noaptea?

ganduri-negre-noapteaAi observat ca atunci cand nu reusesti sa adormi sau cand te trezesti din somn in timpul noptii, prin minte incep sa-ti circule in viteza tot felul de ganduri negre? Toate intamplarile par mai grave noaptea, toate problemele sunt mai stresante si motivele de intristare parca sunt mai multe. Toate gandurile care ne coplesesc noaptea se risipesc de cele mai multe ori ca prin minune la venirea diminetii.  Dar ce se intampla de fapt noaptea cu gandurile noastre?



Intreruperile de somn provoaca ganduri negative

In urma unor studii realizate de catre Universitatea Binghampton din New York, s-a constatat ca oamenii care dorm perioade mai scurte si se culca mai tarziu, au mai des ganduri negative decat cei care dorm mai mult si se culca mai devreme. Intreruperile de somn au fost asociate astfel cu dezvoltarea gandirii negative repetitive, care este definita ca o concentrare negativa abstracta si insistenta asupra problemelor si experientelor greu de controlat. Aceasta apare de obicei la oamenii care isi fac prea multe griji din cauza trecutului sau viitorului.  Tocmai aceste persoane ar trebui sa incerce sa doarma mai mult si mai bine, la orele potrivite. Dar aici vorbim practic de un cerc vicios: persoanele anxioase, care se ingrijoreaza exagerat, au de obicei probleme cu somnul, iar problemele cu somnul accentueaza tocmai aceasta gandire prapastioasa. Cum functioneaza mecanismul?

Inactivitatea si plictiseala deschid drumul catre ganduri negative

Gandurile negative se produc de obicei atunci cand suntem singuri, cand ne plictisim sau cand facem lucruri care nu ne solicita ratiunea foarte tare, atunci cand mintea noastra este practic intr-o stare neutra. Prin urmare, este usor de inteles de ce noaptea, atunci cand este liniste in jur si stam singuri cu gandurile noastre in pat, fara sa avem nimic altceva de facut, temerile noastre capata glas si sunt mai greu de redus la tacere. Acestea sunt de fapt gandurile negative automate, care pot parea de cele mai multe ori reale, adevarate, dar care de cele mai multe ori nu sunt. Noaptea, cand suntem mai emotionali, mai vulnerabili, aceste ganduri sunt distorsionate si ating cotele maxime de negativitate. Si cu cat le rumegam mai mult, cu atat vom fi mai suparati. Atunci cand nu ne tinem mintea ocupata, incepem sa ne facem griji pentru viitor si devenim anxiosi. Dupa miezul noptii, creierul este prea obosit pentru a fi implicat in gandirea activa si tocmai de aceea lasa cele mai mari frici ale noastre sa ne acapareze.

Cum gestionezi gandurile negative noaptea?

Cercetatorii de la Harvard au studiat variatiile ritmului circadian (ciclul de 24 de ore al proceselor bio-chimice) si au observat ca in timpul noptii, legatura dintre sistemul nervos simpatic si cel parasimpatic este intrerupta temporar. Acest lucru ne vulnerabilizeaza inima, a carei stare este foarte importanta pentru acea parte a creierului care genereaza emotii. Astfel se explica de ce noaptea gandurile noastre sunt mai ”negre”. Ce facem insa daca suntem cuprinsi de astfel de ganduri in toiul noptii? Este important sa nu le lasam sa ne produca ravagii psihologice. Este util sa fim tot timpul constienti ca orice gand negativ este doar un gand si ca acesta nu este neaparat realist. Ceea ce gandim intr-o zi, se poate schimba in urmatoarea.  Nu putem evita fluctuatiile provocate de modul de functionare a organismului nostru, dar ne va ajuta intotdeauna sa stim ca aceste ganduri negative sunt un dat al naturii si ca vor trece inevitabil odata cu venirea diminetii.

Farmacistii Catena recomanda produsele Remedia. Daca iti doresti sa ai un somn linistit si relaxant, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar Relaxirem de la Remedia! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Bianca Badescu