De cand ma stiu, mai toate femeile din jurul meu s-au plans cel putin o data ca barbatii din viata lor nu-si discuta problemele cu ele. Vorbim in special despre acele momente cand partenerul sta ingandurat si absent, iar femeia de langa el tot incearca sa afle ce are, primind invariabil raspunsul:”n-am nimic”. Intre femei, exista deseori dezbateri pe aceasta tema pentru descoperirea misterului.
Cel mai adesea se da vina pe educatie si pe societatea in care ne dezvoltam. Barbatilor li se imprima de cand sunt copii ca “sunt fetite” daca isi exprima emotiile si ca asta ii face sa para slabi in ochii celorlalti. De cate ori nu am auzit toti exasperanta comparatie: “plagi ca o fetita”, bineinteles, spusa de fiecare data cu sens peiorativ. Tot des am auzit si ideea ca barbatii sunt introvertiti, adica nu pot vorbi pur si simplu despre ce simt si, in plus, “nici nu sunt asa de priceputi la cuvinte”.
Barbatii cred ca este lipsit de sens sa-si discute problemele
Studii recente arata ca obiceiul barbatilor de a nu vorbi despre problemele lor, care le enerveaza la culme pe femei, porneste intr-adevar din copilarie. Doar ca majoritatea barbatilor nu sunt de fapt inhibati sau rusinati cand vine vorba sa-si discute problemele, asa cum se credea inainte, ci pur si simplu nu inteleg sensul pentru care si-ar impartasi trairile cu altii.
In timp ce fetele cred ca daca vorbesc cu prietenele despre problemele lor se vor simti mai bine, barbatii privesc acest lucru ca pe o pierdere de timp si cred ca aceasta strategie este “ciudata”. Aceste diferente de atitudine explica si multe dintre sincopele care apar in relatie. Un fapt interesant este ca atunci cand au fost intrebati despre ce simt cand vorbesc despre ce-i framanta, baietii nu au exprimat mai multa teama sau suferinta decat fetele.
Studiul, publicat in revista Child Develeopment a fost realizat pe un esantion de 2000 de copii si adolescenti, iar rezultatele lui arata ca pur si simplu baietii nu considera ca a vorbi despre problemele lor este o activitate folositoare. Acest lucru explica si de ce femeile si barbatii au atitudini diferite cand vine vorba de rezolvarea problemelor in relatie. “Femeile fac presiuni asupra partenerului sa le impartaseasca problemele pentru ca ele cred ca acest lucru ii va face sa se simta mai bine”, crede conducatoarea studiului, medicul Amanda Rose. Barbatii insa cred ca daca vorbesc despre problemele lor acestea isi vor mari nejustificat importanta si preferea sa se implice in alte activitati care sa-i distraga.
Care abordare este mai buna de fapt?
Practic, avem pur si simplu un alt mod de abordare a problemelor. Este bine de reamintit insa ca, intr-un alt studiu facute de Rose, aceasta a descoperit ca reiterarea constanta a problemelor si despicatul firului in patru alaturi de prietene le face pe fete sa fie mai predispuse la anxietate si depresie. Acest lucru se aplica mai ales in cazul problemelor pe care fetele nu le pot controla, cum ar fi cele referitoare la aprecierea celor din jur.
Parintii au si ei de invatat din aceste studii. Pe de-o parte, trebuie sa-si incurajeze baietii sa-si exprime emotiile uneori si sa inteleaga ca, din cand in cand, a vorbi despre problemele tale iti face bine. Pe de alta parte, trebuie sa-si descurajeze fetitele sa staruiasca prea mult asupra problemelor lor, crede Rose.
Pana la urma, adevarul pare sa fie undeva la mijloc. Nu e bine nici sa-ti interiorizezi toate problemele, dar nici sa vorbesti la nesfarsit despre ele, pentru ca astfel tind sa capete o amploare exagerata. Abordarea barbatilor are parttile ei bune: in loc sa analizezi pe toate partile o problema, pare mai constructiv sa cauti o solutie si astfel sa te eliberezi de ea. Si in plus, ce femeie isi doreste langa ea un barbat care in loc sa rezolve problemele lui si ale familiei, se plange necontenit de ele?
Text: Bianca Badescu