Nu trebuie sa fii o persoana cu spirit de observatie foarte bun ca sa te uiti in jur si sa realizezi ca barbatii si femeile comunica intr-un mod diferit. Inca din copilarie am fost in mod constant indrumati si invatati ca trebuie sa fim diferiti, din toate punctele de vedere. Inca se perpetueaza acest stil de educatie diferentiat pentru fete si baieti, iar modul in care am fost crescuti isi pune amprenta asupra stilului nostru de comunicare. Insa orice lucru poate fi imbunatatit iar un curs de comunicare pentru femei va oferi tehnicile potrivite pentru a transforma verbul “a vorbi” in “a comunica eficient”!
Putem merge chiar mai departe in istorie, cand oamenii cavernelor aveau alte indeletniciri decat avem noi in ziua de azi. Acum milione de ani, barbatii trebuiau sa vaneze – deci sa fie concentrati pe un singur lucru o data – prada. Ca atare, ei nu pot face mai multe lucruri in acelasi timp. In schimb, femeile aveau grija de pestera, pregateau masa si …socializau, comunicau intre ele. Acest lucru le face astazi sa fie mult mai vorbarete decat barbatii si sa poata face mai multe lucruri in acelasi timp.
De aici apar diferente clare intre stilul de comunicare al unei femei si al unui barbat.
Diferente de comunicare
Femeile vorbesc mai mult si mai repede. Au tendinta sa isi exprime parerile mai emotional si folosind mai mult gestica si mimica pentru a-si sustine mesajul. Ridica vocea sau folosesc tonuri diferite in functie de starea de spirit pe care o au.
La locul de munca, de obicei, femeile nu se adreseaza direct interlocutorului, pentru a aborda problema in cauza. O femeie pune intrebari de curtoazie pentru a crea un mediu apropiat si a castiga bunavointa interlocutorului. O femeie isi exprima ideile pe ocolite, mai putin ferm si concis. Folosesc expresii precum “ceva de genul”, “un fel”, “mi se pare” …. Cu alte cuvinte, o femeie foloseste de 3 ori mai multe cuvinte decat un barbat pentru a transmite aceeasi idee.
Barbatii se exprima mai ferm si mai sigur, avand un discurs mai rational, cu argumente concrete. Sunt mai putin agresivi in tonul vocii si gesticuleaza mai putin. Barbatii folosesc o intonatie cu mai putina alternanta, ceea ce da mai multa credibilitate mesajului si mai putina senzatie de implicare emotionala. De aceea, pare ca barbatii stiu sa asculte mai bine decat femeile si prefera sa nu intre in discutii aprinse.
Pentru ca barbatii pot fi atenti la un singur lucru o data, nu vorbiti cu un barbat in timp ce acesta face altceva. Nu va va auzi!
Asadar, o comunicare eficienta tine de nivelul nostru de dezvoltare personala, tine de vointa noastra de a evolua si de a învata continuu, tine de inteligenta emotionala. Comunicarea interpersonala se poate îmbunatati, scop in care puteti gasi cursuri de comunicare atat în format clasic, in sala, cat si online , pe diverse platforme si site-uri pentru a invata sa comunicati mai bine.
Text: Daniela Irimia, trainer de comunicare