Un copil care isi dezvolta abilitatile emotionale devine un adult inteligent emotional care are mai multe sanse de succes in viata decat un copil care isi dezvolta inteligenta cognitiva, dar abilitatiile sociale raman mult in plan secundar, subliniaza psihoterapeutul Ionut Ghiugan. Important este ca parintii sa stie ca pot influenta de la varste fragede aceasta parte a personalitatii celor mici.
Inteligenta emotionala este o forma a inteligentei care implica abilitatea de a identifica corect sentimentele si emotiile proprii, dar si pe ale celorlalti, in egala masura. O persoana cu inteligenta emotionala ridicata are bune abilitati de comunicare si relationare, un randament ridicat in plan social si autocontrol in situatiile de interrelationare conflictuala sau incarcate de stres, dupa cum explica psihologul Ionut Ghiugan.
„Daca inteligenta intelectuala este legata de factori genetici transmisi ereditar, iar odata formata ramane constanta toata viata, inteligenta emotionala este in mare parte invatata in relatia copilului cu parintii si mediul de crestere si exersata pe parcursul intregii vieti de adult”, puncteaza psihoterapeutul. De retinut ca inteligenta emotionala este definita de stima de sine ridicata, stare de dispozitie pozitiva, capacitate de efort si implicare, deschiderea spre noi experiente, optimism, controlul emotiilor, empatie, abilitati sociale si comportament cooperant.
Completarea dintre intelect si emotii
Multe studii au aratat faptul ca inteligenta emotionala este un predictor semnificativ al succesului unei persoane in viata de adult. „Trebuie precizat insa ca aceste persoane care ating succesul si recunoasterea sociala au, in acelasi timp, un nivel cel putin mediu al inteligentei intelectuale. Si asta pentru ca inteligenta intelectuala este legata de capacitatea de adaptare a persoanei la situatii si contexte de viata prin invatare si utilizare performanta a aptitudinilor cognitive, adica rationament, reactualizarea informatiilor si rezolvarea problemelor. Plecand de la situatii existente, persoanele cu inteligenta intelectuala ridicata au aptitudinea de a genera noi informatii şi concluzii în scopul adaptarii, prin utilizarea propriei ratiuni”, atentioneaza psihologul Ionut Ghiugan.
In acest caz, importanta inteligentei emotionale rezida tocmai in modul in care vine in completarea inteligentei cognitive. Pentru ca, desi un copil si-a dezvoltat gandirea rationala, a acumulat multe informatii si este capabil sa identifice rapid solutii, el nu-si poate identifica in mod corect sentimentele si emotiile in lipsa unei inteligente emotionale dezvoltate pe masura. Astfel, el nu va sti sa gestioneze foarte bine aceste emotii, nu va avea incredere in el pentru a-si exprima liber punctul de vedere si va intampina dificultati in construirea relatiilor sociale cu ceilalti copii sau cu profesorii.
Rolul parintilor, decisiv
Important este ca parintii sa inteleaga faptul ca inteligenta intelectuala nu este suficienta pentru a rezolva problemele cotidiene ale vietii si a avea relatii armonioase cu cei din jur, puncteaza Ghiugan. De aceea, copiii trebuie invatati sa-si dezvolte inteligenta emotionala, capacitatea de a lua decizii si de a alege in contexte incarcate emotional, neclare sau nesigure, si acest lucru inseamna a invata sa-si confrunte propriile emotii si sentimente.
Genele, responsabile de doar 40% din inteligenta umana
Conform psihologului, parintii au un rol semnificativ in dezvoltarea abilitatilor emotionale ale copilului, prin exprimarea propriilor emotii in familie, prin reactiile si raspunsul adecvat la emotiile si nevoile copilului. Parintii si, ulterior, educatorii vor putea sa dezvolte inteligenta emotionala a copilului invatandu-l sa-si identifice si diferentieze sentimentele si emotiile, sa-si dezvolte empatia, sa invete sa comunice asertiv.
Text: Oana Baltoc