„Nostalgia, sentimentele nostalgice apar ca o modalitate de a restabili echilibrul, atunci când oamenii se simt stresați”, explică dr. Wing Yee Cheung. Ea este lector superior de psihologie și cercetător specializat în studiul acestor sentimente la Universitatea din Winchester.
Cercetările dr Cheung au fost folosite de Google și de British Film Institute (BFI). Pe baza lor s-a creat un top cu 50 de filme, cele mai (re)vizionate din toate timpurile. Această listă ne poate ajuta să trecem de această perioadă, mai ales dacă suntem în carantină, conform The Telegraph.
Beneficiile memoriei nostalgice
Beneficiile memoriei nostalgice sunt multiple. Includ creșterea încrederii în sine, crearea de conexiuni sociale atunci când suntem singuri și îmbunătățirea stimei de sine. Plus faptul că ne ajută să găsim un sens în viață atunci când ne simțim neputincioși și deconectați.
Dar, potrivit dr. Cheung, unul dintre lucrurile care face diferența dintre amintirile nostalgice și cele obișnuite este faptul că putem anticipa adesea situațiile în care vom fi nostalgici în viitor. Iar acest lucru înseamnă că putem să ne creăm o adevărata “bancă de amintiri”. La care să ne întoarcem ori de câte ori traversăm perioade grele.
Mentalitatea reflexivă
Primul pas în acest demers, explică cercetătoarea, este să ai o mentalitate reflexivă: să știi să faci pauze și să înveți să savurezi vremurile bune. Un alt aspect important este că: „dacă nu ești profund narcisist, de obicei altcineva este personajul principal din memorie”.
În mod ideal, există și o experiență legată de sentimentul de nostalgie. Mai degrabă decât doar o imagine sau o conversație. S-ar putea să vizionezi un film cu cineva sau chiar să mergeți împreună la plimbare.
În sfârșit, memoria ar trebui să fie legată de un anumit simț al identității proprii: un moment specific din viața ta (cum ar fi carantina) sau un hobby pe care îl practici ocazional. Oricum, nu uita că o soluție ar fi să ceri și ajutorul celorlalți.
Nostalgia care se transmite
Una dintre fațetele interesante ale cercetării doctorului Cheung asupra nostalgiei este că așa numita “strălucire roz” pe care ți-o oferă poate fi împărtășită. „Poți transmite nostalgie”, explică ea. „Multe dintre filmele de pe lista BFI, de exemplu, aparțin unor timpuri mai îndepărtate. Așa că, atunci când părinții sau prietenii mai în vârstă se simt nostalgici în privința lor împărtășesc aceste amintiri și sentimente generației mai tinere. Iar tinerii, paradoxal, se simt și ei atrași de ele. Pentru că există studii care arată că nostalgia poate fi transferată.”
Text Cristina Dudău
Foto Shutterstock