Este de la sine inteles ca persoanele care nu au o igiena orala adecvata si nu se intereseaza absolut deloc de sanatatea danturii lor vor ajunge, odata cu inaintarea in varsta, sa fie expuse riscului de a-si pierde dintii. Insa, pe langa aceste cauze, exista si o serie de alti factori, unii mai putin cunoscuti, care pot contribui la caderea dintilor. Un studiu al The National Health and Nutrition Examination Survey a evidentiat faptul ca persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 64 ani sunt supuse unui risc mai mare sa-si piarda dintii, comparativ cu celelalte categorii de varsta.
Alimentatia, responsabila de caderea dintilor
Un factor care contribuie la degradarea danturii este chiar alimentatia. O dieta saraca in nutrienti, fumatul, consumul bauturilor carbogazoase si al alcoolului pot compromite sistemul imunitar si astfel infectiile se pot instala mai usor. Acelasi lucru este valabil si pentru infectiile parodontale, responsabile de imbolnavirea gingiei si, ulterior, si a dintilor. Studiile efectuate in acest sens au demonstrat ca intre obezitate si bolile parodontale exista o reala legatura, persoanele supraponderale fiind mult mai expuse riscului de a-si pierde dantura. Pe de alta parte, bolile cardiovasculare, diabetul si artrita reumatoida sunt considerate responsabile de starea precara a gingiilor si de slabirea rezistentei dintilor. De asemenea, bolile sistemice, categorie care interfereaza cu sistemul inflamator al organismului, contribuie si ele la imbolnavirea gingiilor.
Medicamentele afecteaza dantura
Pe lista factorilor de risc care pot conduce la pierderea dintilor se afla si o serie de medicamente care fac parte din tratamentul bolilor de inima, dar si antidepresivele si contraceptivele orale. Acestea au in compozitie substante care dauneaza sanatatii gingiilor si astfel determina, fara tratament stomatologic adecvat, pierderea ulterioara a dintilor.
Ce este de facut?
Pe langa igiena orala adecvata, dr. Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara, ne-a explicat importanta controlului de rutina la stomatolog, accentuand necesitatea anamnezei si in acest caz. Chiar si persoanele cu dantura sanatoasa ar trebui sa viziteze dentistul cel putin o data pe an si, obligatoriu, sa discute cu medicul pe baza istoricului medical. Cunoscandu-se bolile si medicatia pe care pacientul o ia, se poate aplica un tratament corespunzator sau se poate incepe un plan de preventie.
Text: Madalina Manole