Una dintre problemele frecvent aparute in cuplu, care provoaca certuri interminabile, pleaca din impartirea treburilor casnice. Vine un moment cand femeile incep sa se simta depasite de multitudinea de lucruri de care trebuie sa aiba grija pe parcursul unei zile, iar barbatii devin din ce in ce mai ingeniosi in a sari peste ziua de curatenie. Inevitabil, apar frustrarile care aduc dupa ele mici conflicte, apoi certuri si uneori chiar divortul.
“Ti-am spus sa nu-ti mai lasi mereu lucrurile aruncate prin casa”, “Spala si tu vasele dupa ce mananci”, “Iar ai facut apa in baie” sunt doar cateva dintre frazele care sunt repetate obsesiv in multe dintre cupluri. De cele mai multe ori, sunt spuse de femei, iar destinatarii acestor nemultumiri verbalizate – barbatii – se uita pe jumatate nedumeriti, pe jumatate vinovati. De cele mai multe ori insa nu fac decat sa se gandeasca cum sa scape si data viitoare de indatoriri. Au fost studii care au demonstrat ca femeile nu sunt tocmai deplasate cand dezvolta acest tip de suparari pe partenerii lor. Intr-o cercetare efectuata pe 17 000 de oameni, din 28 de tari s-a descoperit faptul ca barbatii casatoriti fac mai putine treburi casnice decat cei care sunt in relatii fara acte. Se pare ca institutia casatoriei schimba impartirea muncii. Chiar si cuplurile care cred in egalitatea dintre femei si barbati tind sa incline balanta cand vine vorba de treburile casnice – bineinteles, barbatii sunt cei care se implica mai putin.
Un sot = 7 ore in plus de munca in casa pe saptamana
Institutia casatoriei pare sa aiba un efect de traditionalizare a mariajului. Toate acestea din cauza faptului ca societatea a definit cu mult timp in urma ce inseamna casatoria, lucru care afecteaza inca comportamentul oamenilor de peste tot.
Faptul ca barbatii nu-si pot scoate din cap ca femeile sunt responsabile cu treburile casnice, le da partenerelor batai de cap in plus. A avea un sot este echivalent cu 7 ore in plus pe saptamana de munca in casa pentru o femeie. In schimb, pentru barbatii casatoriti, faptul ca au o sotie le scurteaza timpul petrecut facand treburi casnice cu o ora pe saptamana. Femeile casatorite care au mai mult de 3 copii sunt ocupate in general 28 de ore pe saptamana cu treburile casnice, in timp ce partenerii lor sunt ocupati cu aceste lucruri doar 10 ore pe saptamana.
Femeile prefera sa se marite cu barbati care se pricep la treburile casnice
Multe dintre casnicii se destrama tocmai din cauza atitudinii pe care cei doi parteneri o au vis-a-vis de casatorie. Multi dintre barbati nu au inteles inca despre ce este vorba intr-o casatorie si anume – despre parteneriat. Inca mai cred ca a-ti lua nevasta este echivalent cu a-ti lua menajera, bucatareasa si spalatoreasa, toate intr-o singura femeie. Unele femei accepta aceasta atitudine a barbatului toata viata fara sa se revolte, altele insa isi spun nemultumirile, dar prea putine reusesc sa schimbe ceva.
Emanciparea femeii vs. casatorie?
Sunt insa deja multe femei care prefera sa renunte la casatorie decat sa-si puna in cap corvezile zilnice care apar inevitabil atunci cand ai o familie. In societatile dezvoltate din vest, a inceput totusi sa se atenueze din ce in ce mai mult aceasta diferenta dintre femei si barbati, acestia participand din vointa proprie la trebuirile gospodaresti. Poate si din cauza faptului ca pe fondul emanciparii femeilor, daca barbatii doreau sa se casatoreasca, era necesar sa faca pasul de a renunta la prejudecatile despre impartirea sarcinilor casnice intre femei si partenerii lor de sex masculin. S-a constatat, tot in urma unor studii, si ca femeile cu cat sunt mai convinse de egalitatea dintre ele si sexul opus, cu atat au tendinta sa se casatoreasca mai greu.
Problema vine din faptul ca toate aceste nemultumiri legate de ceea ce trebuie sa faca fiecare partener intr-un cuplu, duc la certuri serioase si la erodarea relatiei. Aceste inconveniente ar putea disparea daca barbatii ar intelege ca este esential pentru sanatatea relatiei sa-si ajute sotia la treburile casnice. In aceeasi ordine de idei, femeile ar trebui sa clarifice problema treburilor casnice de la inceputul convietuirii cu partenerii lor. Cooperarea este cea mai buna solutie, toate lucrurile ar trebui facute in doi sau impartite intre cei doi parteneri de comun acord.
La baza refuzului treburilor casnice se afla credinta ca astfel de activitati stirbesc autoritatea si masculinitatea celui care le realizeaza. Femeile sunt insa mai atrase de barbatii care pot face aceste lucruri si ii vor prefera intotdeauna pe acestia in detrimental celor care au dificultati in a se se autogospodari. Impartirea responsabilitatilor este o dovada de respect pentru timpul si starea de bine a celuilalt.
Text: Bianca Badescu
Sursa studii: Sciencedaily.com