Știm că să îngrijim scalpul este cel puțin la fel de importantă ca îngrijirea firului de păr, pentru a avea un păr sănătos, voluminos și strălucitor. Opțiunea potrivită? Masați regulat folosind o perie pentru scalp.
„Scalpul este o zonă care reprezintă doar 3,5% din suprafața pielii și este în mare parte uitată în timpul rutinei zilnice de îngrijire, subliniază Rolanda Wilkerson, expertă în domeniul sănătății scalpului. Cu toate acestea, tocmai acest comportament este punctul de plecare pentru a avea un păr des cu fir puternic.”
Ce se întâmplă în interior
Foliculii de păr produc keratina pentru fibre puternice. Bulbii firului de păr colectează substanțe nutritive și oxigen din sânge pentru creșterea părului. Și, în cele din urmă, glandele sebacee lubrifiază axul firului de păr pentru a proteja și restabili strălucirea părului. Astfel părul crește în medie cu 1,27 cm pe lună, încă de la naștere. Firele de păr cresc cu o grosime sănătoasă și solzi foarte netezi, înainte de a se deteriora treptat în lunile și anii care trec.
Reînnoirea pielii scalpului este de două ori mai rapidă decât restul pielii, ceea ce o face și mai sensibilă la dezechilibrele cauzate de poluare, razele UV, pieptănarea sau produsele prea agresive. Rezultatul: pierderea strălucirii, mătreață, păr gras sau chiar căderea părului.
Îngrijirea scalpului
Aveți grijă de scalp protejându-vă de factorii de stres menționați mai sus, dar și prin efectuarea unui masaj regulat de câteva ori pe săptămână, sau chiar în fiecare zi.
Cu degetele, putem masa ferm, dar există riscul de a freca rădăcinile prea mult, provocând supraproducția de sebum. Masajul scalpului cu o perie specială, este o soluție mai bună.
Jessica Lesioux, trainer național pentru marca japoneză S.Heart.S, care a dezvoltat o perie brevetată pentru scalp, enumeră beneficiile acesteia: „Știfturile de diferite dimensiuni și diametre, acoperite cu capete rotunjite, oferă un micromasaj unic care activează circulația, pentru a relua distribuția nutrienților către bulbii firelor de păr. Ideal de folosit atuncă când părul, îmbâcsit, pare subțire, slăbit sau suferă o cădere anormală. După câteva săptămâni de periaj zilnic, firul de păr va fi mai puternic“.
O altă opțiune: peria exfoliantă pentru scalp. Nu numai că activează microcirculația, ci și elimină ușor impuritățile. Se utilizează o dată sau de două ori pe săptămână înainte de a face o baie de ulei sau o mască.
Când și cum să periem scalpul
Cât de des posibil! Unele perii sunt concepute pentru a masa și descurca părul, astfel încât să poată fi folosite dimineața și seara pentru perierea zilnică. Altele, din plastic sau silicon, sunt concepute în principal pentru îngrijiri ocazionale, o dată sau de două ori pe săptămână, în funcție de frecvența spălării.
Înainte de șamponare, perierea scalpului poate fi însoțită de utilizarea unor uleiuri vegetale și uleiuri esențiale care „încălzesc” pielea. La șamponare, asigură formarea unei spume mai bogate și o detoxifiere profundă. Ulterior, dacă știfturile periei sunt suficient de subțiri, aceasta va permite o mai bună distribuție a balsamului sau a măștii pe tot părul.
Pentru a vă asigura o durată lungă de viață pentru peria scalpului, alegeți-o într-un material de calitate. Există o mulțime de perii de masaj ale scalpului care nu rezistă în timp.
Text Cristina Dudău
Foto Shutterstock