De ce apar sangerari la menopauza?

Daca te confrunti cu sangerari la menopauza trebuie sa stii ca acestea pot fi indiciile unor afectiuni. Despre ce afectiuni este vorba, despre cauzele si tratamentul sangerarilor la menopuza, am stat de vorba cu dr. Andreea Stavri, medic specialist obstetrica-ginecologie la Spitalul Filantropia.



TONICA: Care sunt cele mai mari riscuri asociate menopauzei?

Dr. Andreea Stavri: Odata cu declinul hormonal care apare la menopauza, tot organismul are de suferit. In primul rand creste riscul de boli cardiovasculare si de osteoporoza. De asemenea, apar disfunctii sexuale, probleme urinare, probleme de staticaa pelvina si crestere in greutate.

T: Uneori, la menopauza, apar si sangerari. Pot fi acestea indiciile unor afectiuni?

A.S.: Menopauza se defineste ca lipsa menstruatiei timp de un an de zile. Orice sangerare aparuta dupa acest an de absenta a menstruatiei trebuie sa traga un semnal de alarma. Sangerarile la menopauza pot aparea din mai multe cauze: atrofia vaginala, infectie vaginala, polipi cervicali sau endometriali, hiperplazie de endometru (ingrosarea endometrului), cancer de col uterin, cancer endometrial sau cancer vaginal.

T: Ce investigatii trebuie sa facem daca ne confruntam cu sangerari la menopauza?

A.S.: Primul pas este controlul la medicul ginecolog, unde se face un examen clinic. Rolul lui este de a exclude patologia vaginala sau rectala sau urinara. De asemenea, se face o ecografie, un examen Babes-Papanicolau si se face exaaminarea macroscopica a colului uterin. In cazul unei hiperplazii de endometru (o ingrosare a endometrului) se poate face un chiuretaj biopsic cu test anatomo-patologic.

T: Cand este cazul sa ne ingrijoram daca apar aceste sangerari?

A.S.: Pacientele trebuie sa fie informate ca orice sangerare la menopauza este anormala si trebuie sa se adreseze medicului ginecolog.

T: Pot provoca terapiile hormonale sangerari vaginale?

A.S.: Da, terapiile hormonale combinate, estro-progestative, denumite si terapii de substitutie, provoaca sangerari menstruale lunare asemanatoare celor din perioada premenopauzala.

T: Ce tratament trebuie urmat in astfel de cazuri?

A.S.: Tratamentul este ghidat in fucntie de cauza sangerarii in menopauza. Pentru atrofia vaginala se aplica tratamente topice cu estrogeni, infectiile vaginale sunt tratate in functie de germenul implicat, polipii cervicali sau endometriali se excizeaaza si daca examenul clinic sau investigatiile paraclinice indica suspiciunea unui cancer de col uterin sau de endometru, atunci acesta are indicatie chirurgicala si de terapie adjuvanta:chimioterapie si radioterapie.

T: Pot fi prevenite sangerarile la menopauza?

A.S.: Sangerarile nu pot fi prevenite, masurile de precautie sunt cele generale: stil de viata sanatos, controale regulate la medical ginecolog, examen Babes-Papanicolau annual si ecografie anuala.

Text: Bianca Badescu