Cati dintre noi stiu ca generozitatea este o virtute care aduce numai beneficii corpului si psihicului nostru? Ei bine, ea, nimeni alta decat darnicia, actioneaza ca un leac panaceu atunci cand ii sprijini cu bucurie pe cei din jurul tau.
Acum ca ai aflat, foloseste-ti aceasta calitate ori de cate ori ai ocazia. Argumentele vin chiar de la psihologi care spun ca generozitatea este cel mai accesibil tratament impotriva stresului si al multor boli, precum cele de inima, de stomac sau cele psihice.
- Stimuleaza inima si creste rezistenta
E dovedit! Generozitatea creste imunitatea, indiferent de varsta, sex sau conditie materiala. Cercetatorii din cadrul Universitatii din Michigan, S.U.A., sunt de parere ca, in momentul in care suntem mai darnici cu cei din jur, inima incepe sa bata cu mai multa “satisfactie”. Acest lucru da elasticitate vaselor de sange, fapt ce duce la fortificarea sistemului cardiovascular. In plus, numarul de limfocite este si el stimulat, drept care imunitatea in fata bolilor creste. Specialistii au monitorizat de-a lungul studiului 400 de cupluri in varsta, iar studiul a scos la iveala faptul ca cei care au dat dovada de generozitate si atentie fata de ceilalti si-au marit speranta de viata cu 9 ani comparativ cu cei care au fost mai rezervati.
- Actioneaza ca un analgezic
Trebuie doar sa incerci si vei vedea ca merita. Neurologii ne conving deja cu o serie de argumente. Ei au observat ca actiunile pline de bunavointa activeaza parti ale creierului care sunt responsabile cu productia de endorfine, fapt ce duce la o toleranta mai mare in fata durerilor. Mai mult, emotiile care se declanseaza in timpul actelor de generozitate reduc durerea datorita producerii in corp a substantelor morfinice. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 3000 de voluntari. Acestia au raspuns la 27 de intrebari, timp in care li s-a testat generozitatea. Concluzia? 90% din ei s-au simtit mai bine dupa ce s-au aratat mai serviabili cu ceilalti.
- Alunga starile de neliniste
Daca vrei sa te simti mai implinita inseamna ca esti gata sa devii mai generoasa. Psihologii spun ca, atunci cand suntem mai buni si mai ingaduitori, simtim cum calmul si linistea troneaza in jurul nostru. Cercetatorii au comparat acest sentiment cu cel pe care il ai dupa ce faci miscare. Se stie deja ca acest lucru stimuleaza serotonina, adica “hormonul fericirii”. Si puterea de invatare sau capacitatea de a-i face pe ceilalti sa fie mai buni intr-o meserie se imbunatatesc daca suntem mai gentili. Si aici ne referim la cei care au un loc de munca si primesc, zi de zi, mici atentii. Psihologii au constatat ca medicii care primeau periodic aprecieri si cadouri de la pacienti puneau diagnostice mai sigure.
Text: Elisabeta Cosmescu