Starea cavitatii orale si statusul dentar au o influenta importanta asupra starii generale a organismului. Se poate spune ca, in momentul in care neglijam starea de sanatate a dintilor, neglijam tot organismul.
Studiile arata ca exista legaturi intre igiena dentara deficitara si riscul de aparitie a accidentului vascular cerebral sau complicatii ale diabetului zaharat. Sanatatea dentara poate fi influentata atat de boli sistemice sau procese locale, cat si de obiceiuri vicioase.
Pasta de dinti in simplitatea ei contine multe proprietati si caracteristici ce au rolul de a proteja pana la 99% dantura. A aparut undeva prin secolul XIX iar ingredientele de baza erau destul de toxice fiind destinata initial albirii dentare, nu neaparat igienei cavitatii bucale. Ulterior s-a observat ca, in anumite zone, prezenta fluorurilor in apa potabila determina o protectie a populatiei impotriva cariilor, fapt ce a dus la introducerea fluorurilor in pastele de dinti. Astfel au aparut paste de dinti cu efect protector impotriva cariilor dentare, a gingivitei sau a respiratiei urat mirositoare. In ultima perioada, specialistii au observat ca fluorul poate fi destul de periculos, in special pentru copiii cu varste mai mici de 8 ani, fiind ca poate stimula aparitia unor afectiuni cum ar fi fluoroza smaltului sau fluoroza dentara, ce constau in aparitia unor depozite minerale de fluor la nivelul smaltului. Asadar este foarte atent monitorizata cantitatea de fluor introdusa in pastele de dinti.
Medicii pediatri recomanda si atrag atentia parintilor sa-si supravegheze copiii in timpul periajului dentar pentru a evita ingerarea unor cantitati de pasta de dinti accidental sau intentionat (pastele de dinti pentru copii au atat arome, cat si gust foarte placut). Prin urmare, respectati instructiunile de mai jos:
- Este foarte important sa respectam instructiunile producatorilor de paste de dinti. Evitati exagerarea in cantitati atunci cand utilizati pasta de dinti in cazul copiilor. Cele mai multe cazuri de fluoroza dentara apar la copiii care se joaca cu pasta de dinti si testeaza excesiv gustul acesteia.
- Daca sunt nesupravegheati, copiii pot sa inghita cantitati crescute de pasta de dinti, uneori timp indelungat, iar efectele sunt vizibile cand este deja tarziu. In cazul in care este vorba de copii mai mici, se recomanda chiar utilizarea unei paste de dinti fara fluor.
- S-a demonstrat ca utilizarea pastei de dinti cu fluor de doua ori pe zi poate reduce aparitia proceselor carioase cu 40%. Inclusiv in zonele unde exista apa fluoridizata, folosirea pastei de dinti cu fluor s-a dovedit a fi benefica.
- E indicat sa verificati ambalajul pastei de dinti pentru a vedea daca este atestat de catre Colegiul Medicilor Dentisti, aceasta reprezentand o confirmare ca produsul indeplineste criteriile de siguranta si eficienta.
- Cantitatea de pasta de dinti utilizata la un periaj dentar nu trebuie sa fie mai mare decat un bob de fasole.
- Pastele de dinti cu efect de albire nu pot schimba albul dintilor radical asa cum o fac tratamentele de albire profesionala efectuate in cabinetele stomatologice.
- Pastele de dinti contin ingrediente de tipul detergentilor sau coloizilor minerali provenite din algele marine. Pentru a obtine spuma pe care o pasta de dinti o produce se utilizeaza sulfat de sodiu – detergent regasit si in multe geluri de dus sau sampoane.
- Pasta de dinti sau gelul ca forma de prezentare au acelasi efect daca sunt folosite corect. Diferenta dintre cele doua este data doar de gustul sau si de senzatia pe care le resimte persoana care le foloseste
Text: Dr. Alin Lupsa