Odata cu venirea primaverii este timpul sa facem curatenie generala nu numai in case, ci si in corpurile noastre. Si este important ca atentia sa se indrepte in primul rand catre schimbarea regimului alimentar.
Pune la treaba ficatul lenes!
Medicina traditionala chineza considera ca fiecare anotimp genereaza un tip diferit de energie, in stransa corelatie cu un anumit organ. Primavara este asociata cu elementul „lemn” si, potrivit teoriei celor cinci elemente (aer, apa, foc, metal, lemn), lemnul este reprezentat de catre organele pereche: ficatul si vezica biliara. Prin urmare, primavara se activeaza energia ficatului, de aceea ne aflam intr-un moment prielnic pentru a-l ajuta sa reimprospateze sangele si sa elimine toxinele din organism, dupa efectele alimentatiei bogate in proteine si grasimi din timpul iernii.
Combate problemele tenului printr-o alimentatie corecta
Ficatul, vezica biliara, stomacul si pancreasul lucreaza in tandem: daca ficatul a obosit, acelasi lucru s-a petrecut si cu pancreasul, iar cand ficatul si vezica biliara functioneaza incorect mai multa vreme, putem sa devenim mai predispusi la a dezvolta afectiuni ca diabetul sau gastrita. De asemenea, perturbarea echilibrului hepatic poate cauza tulburari digestive, venoase, menstruale sau emotionale. Pentru reechilibrare trebuie sa includem in alimentatie legume de culoare verde cu gust acrisor, pe care este bine sa le stropim cu lamaie sau otet de mere. Pentru energizarea ficatului lent, un condiment de mare ajutor este turmericul.
Fructe si legume din abundenta
Primavara scade apetitul pentru alimentele grele si trebuie sa ne orientam catre fructe si legume proaspete pentru a asigura un nivel optim de energie in organism eliminand, cu ajutorul ficatului, reziduuri si toxine. Doua plante care ajuta ficatul sa curete eficient sangele de toxine sunt papadia si anghinarea. Din frunzele de papadie se pot face salate sau ceai, iar anghinarea poate fi folosita pentru infuzii sau pregatita in abur cu usturoi, foi de dafin si cateva felii de lamaie.
Alte plante si legume de primavara cum ar fi sparanghelul, spanacul, urzicile, varza, broccoli, fasolea, chimenul dulce, ceapa verde, mararul, patrunjelul, busuiocul ne curata corpul de toxine, ne imbunatatesc circulatia sangelui si intaresc sistemul imunitar. Traditionala urzica, bogata in fier, vitamine si minerale (magneziu si calciu) sub forma de ceai sau piure este, de asemenea, binevenita.
Fara o curatare a organismului, metabolismul ramane lent si ne confruntam o stare de letargie. La fel, tenul este palid si ramane tern. Pentru o piele frumoasa si un ten luminos putem opta pentru alimentele bogate in fibre si acizi grasi nesaturati, evitand alimentele grase de origine animala si zaharul rafinat.
Cand ne sunt de ajutor alimentele dulci
Daca ne confruntam primavara cu tremuraturi, ameteli, senzatii de slabiciune sau tulburari de vedere suntem in situatia in care depozitele de glicogen (glucoza concentrata) din ficat sunt aproape epuizate, iar in unele cazuri putem ajunge chiar la lesin. In acest caz, consumul unor alimente dulci ne este de ajutor. Nu in ultimul rand este timpul sa renuntam la sedentarism luand in considerare mersul pe jos sau cu bicicleta, pentru a reoxigena corpul si a reface depozitele de vitamina D, diminuate peste iarna.
Farmacistii Catena recomanda ColonHelp pentru reglarea tranzitului intestinal si imbunatatirea digestiei. Produsul pe baza de seminte de in, tarate de psyllium, patrunjel, chimen, oregano, coriandru si argila amelioreaza simptomele balonarii, gastritei, refluxului gastric, flatulentei, colonului iritabil si a colitelor. Mai multe detalii despre produs gasiti aici.
Text: Bianca Badescu