Curatarea corecta a pensulelor de machiaj

curatarea-pensule-machiajCat de des cureti pensulele cu care te machiezi? Probabil nu atat de des pe cat ar trebui, insa trebuie sa iei in calcul ca acest aspect este unul deosebit de important pentru sanatatea si frumusetea tenului tau. Pensulele de machiaj reprezinta un mediu ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor pe care, fara indoiala, le transferi pe ten si invers. Le folosesti la aplicarea fondului de ten, a pudrei, blush-ului si fardurilor, iar resturile de machiaj, murdaria, uleiul, bacteriile pot incarca porii si pot crea neplaceri.



De ce trebuie sa cureti pensulele de machiaj

In primul rand, pentru ca, asa cum spuneam, aceste pensule reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Apoi, pentru ca aceste produse de machiaj le pot face sa devina aspre, astfel incat sa dauneze tenului, mai ales celui sensibil. De cate ori ar trebui sa cureti pensula de machiaj? Cel putin o data pe saptamana, dar nu mai mult de doua ori, pentru a nu reduce durata de utilizare. Este de preferat sa le cureti seara, pentru ca a doua zi sa fie gata de a fi folosite. Trebuie sa se usuce foarte bine inainte de aplicarea machiajului.

Foloseste apa si sapun

O metoda simpla este folosirea apei si a sapunului. Spala-te intai de toate pe maini, infasoara manerul pensulei intr-un prosop pentru ca apa sa nu patrunda in zonele metalice, daca acestea exista. Inmoaie pensula si apoi spal-o cu sapun si clateste pana cand apa care curge din pensula ramane curata. Apa nu trebuie sa fie nici foarte calda, nici foarte rece. Sterge pensula cu un prosop curat si las-o sa se usuce 6-8 ore pana sa o folosesti din nou.

Samponul pentru copii

Samponul pentru copii este un alt produs pe care il poti folosi pentru a curata pensulele. Ia un burete nou de vase, inmoaie-l si aplica samponul, apoi spala pensula. Regula este aceeasi, apa trebuie sa ramana curata. Nu folosi detergent de rufe sau detergent de vase pentru ca formula acestora poate dauna tenului in momentul in care vei atinge pensulele de ten.

Uleiul de masline si uleiul de migdale

Aceste ingrediente trebuie folosite doar pentru pensulele care sunt imbibate cu produse de machiaj – de exemplu, daca ai folosit o pensula pentru a-ti aplica un eyeliner gel. Ia un prosop de hartie si pune cateva picaturi de ulei pe prosop. Apoi curata pensula pana cand reziduurile au fost complet indepartate. Clateste pensula, sterge-o cu un prosop curat si las-o la uscat.

Pe piata exista si spray-uri speciale pentru curatarea si dezinfectarea pensulelor pe baza de ingrediente emoliente si antibacteriene care dezinfecteaza si indeparteaza bacteriile aflate pe perii pensulelor, protejand, in acelasi timp, firele pensulelor. Nu uita sa cureti si manerele lor cu geluri antibacteriene sau, pur si simplu, cu o discheta demachianta imbibata in spirt. Vei prelungi durata de viata si vei preveni proliferarea bacteriilor.

Text: Ruxandra Dumitrescu