Detoxifierea, adica eliminarea substantelor toxice, este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii organismului la cote inalte. Nutritionistii recomanda cel putin doua cure de detoxifiere pe an, tinute, cu precadere, la inceputul primaverii si la sfarsitul toamnei. Acest proces de curatare a organismului presupune, in primul rand, adoptarea unui stil de viata echilibrat si a unei alimentatii sanatoase. Retetele de detoxifiere presupun, in principal, consumarea alimentelor in stare cat mai naturala, a fructelor si a legumelor proaspete si hidratarea corespunzatoare a organismului. Noi va propunem in continuare o cura de detoxifiere care se poate tine in orice perioada a anului si care are la baza consumul de sushi, preparatul-minune al japonezilor.
Oboseala si stresul: alerta pentru detoxifiere
Atunci cand apar stari de oboseala nejustificate, combinate cu stari de somnolenta si lipsa de energie, organismul nostru trage un semnal de alarma: cere detoxifiere. De asemenea, tulburarile digestive si intestinale, ca balonarea, constipatia si diareea, sunt semne ca toxinele din corp au atins un nivel maxim. Pe de alta parte, durerile de cap, insomniile constante, durerile musculare si cele de stomac sunt simptome ale unui organism incarcat de substante nocive. Persoanele irascibile si stresate pot alege, de asemenea, sa combine sportul cu o astfel de cura de detoxifiere pe baza de sushi pentru a-si rezolva aceste probleme. Nu uitati ca mediul in care traim este unul destul de toxic, ca alimentele pe care le consumam contin E-uri si diferite substante daunatoare sanatatii si ca inclusiv cosmeticele pe care le folosim contin ingrediente periculoase pentru organism.
Cum stimulam procesul de detoxifiere?
Intr-o anumita limita, organismul nostru are capacitatea de a se autodetoxifia, insa eliminarea reziduurilor nu este intotdeauna suficienta si este nevoie de o stimulare suplimentara pentru curatarea intestinului gros. Acest lucru se poate realiza printr-o alimentatie adecvata, combinata cu hidrocolonoscopie, o tehnica mai putin placuta pentru unii. Sportul si exercitiile fizice zilnice sunt, de asemenea, importante in procesul de detoxifiere. Pe de alta parte, sauna are un aport important in curatarea organismului, prin eliminarea rapida a toxinelor in urma transpiratiei. O regula de baza in detoxifiere este consumarea a minimum 2 litri de apa pe zi, acest fapt ajutand la curatarea rinichilor si la refacerea celulelor hepatice.
Reteta cu sushi pentru detoxifiere
Beneficiile aduse de sushi sanatatii sunt nenumarate si sunt apreciate din ce in ce mai mult. Pe langa aportul de Omega-3, sushi contine vitamine si proteine indispensabile organismului si consumul regulat al acestuia sprijina in mod natural imunitatea. Specialistii My-sushi au intocmit o reteta care garanteaza nu numai detoxifierea organismului, ci si sanatatea acestuia. Astfel, inainte de a urma detoxifierea propriu-zisa, este recomandat a se apela la faza de predetox. Aceasta presupune consumul de sushi seara, atunci cand este cel mai greu sa-ti tii poftele in frau. Astfel, la cina, care nu va fi luata mai tarziu de ora 19:00, se va manca 1 rulou de sake kyuri maki. Acesta presupune somon crud si castravete – ambele sarace in calorii si bogate in nutrienti, imbracate in orez fiert, invelit in Nori, o alga comestibila care stimuleaza arderea grasimilor. Supa Miso sau rulourile cu ton ori crab sunt, de asemenea, o optiune buna pentru cina. In faza de detoxifiere propriu-zisa, se renunta total la carbohidrati, la prajeli si la sucuri carbogazoase si se adauga portii mici de sushi pe parcursul intregii zile, care vor pastra senzatia de satietate constanta si vor accelera procesul de digestie. Astfel, optati pentru un rulou de sushi, oricare din specialitatile de rulouri fiind recomandata, sau 6 Nigiri sushi pe zi. Alaturi de sushi, consumati peste, verdeturi, legume fierte sau crude si fructe.
Text: Madalina Manole