Gutuile cu puful lor galbior sunt unele dintre cele mai aromate si sanatoase fructe ale toamnei, bogate in potasiu, fier, magneziu, dar si in vitamine precum vitamina C sau vitamina E. In plus, gutuile au proprietati depurative si diuretice, contribuind la eliminarea toxinelor din organism si impiedicand acumularea kilogramelor in plus. Si daca natura ne pune la dispozitie tot ceea ce are ea mai bun, de ce sa nu profitam la maximum?
Intotdeauna un fruct consumat in sezonul potrivit este mai sanatos si mai valoros din punct de vedere nutritional, toamna fiind cu siguranta anotimpul perfect.
Cura de toamna cu gutui: digestie sanatoasa, sistem imunitar puternic
Datorita continutului ridicat de fibre, gutuile sunt benefice in caz de ulcer gastric, de probleme in ale colonului, favorizand digestia si reducand aciditatea gastrica. Gutuia contine taninuri, compusi vegetali cu proprietati astringente care actioneaza in cazul diareei sau enterocolitei. Gutuile sunt recomandate si in cazul toxiinfectiilor alimentare, iar daca sunt proaspete si putin acrisoare, sunt si foarte gustoase. In plus, vitamina C continuta de gutui intareste sistemul imunitar, iar aceste fructe isi pastreaza proprietatile terapeutice chiar si dupa ce au fost preparate termic.
Slabeste cu ajutorul gutuilor
Gutuile sunt sarace in calorii, saruri si grasimi, sunt bogate in fibre si vitamina C si tocmai de aceea este indicat sa le incluzi in dieta ta. O gutuie are aproximativ 60 de calorii/100 g, asa ca poti consuma fara niciun fel de problema doua gutui pe zi. Fibrele alimentare continute de gutui impiedica asimilarea grasimilor, nivelul colesterolului rau LDL este redus, iar datorita proprietatilor depurative si diuretice amintite si mai sus, toxinele sunt eliminate.
In plus, in curele de detoxifiere este indicat decoctul din frunze de gutui. Dulceata sau compotul de gutui sunt foarte gustoase, insa nu trebuie sa abuzezi de ele daca le cumperi din comert. Indicat ar fi sa le prepari in casa, pentru a putea tine cont de cantitatea de zahar adaugata. Poti consuma gutuile alaturi de iaurturi cu un continut scazut de grasimi.
Text: Ruxandra Raica