“Prima zi de Craciun la ai tai, a doua zi la ai mei… trebuie sa ne intalnim cel putin o ora si cu Diana si Radu, ne asteapta la o pizza inca din septembrie. Si stai linistit, nu am uitat de cina promisa lui nea Doru.” Vacanta in doi la munte pe care o planuim inca de la nunta? Paharul de vin fiert savurat la lumina calda a beculetelor din brad? Diminetile lungi cu cafeaua servita la pat? Lasa, iubi… poate alta data… Cum ramane cu “noi doi” de Sarbatori?
In preajma si in toiul Sarbatorilor, cuplurile cunosc o stare de stres, conflict si tensiune, care fac din aceasta perioada un moment mai degraba de distantare, decat de apropiere. Problema se poate pune chiar destul de dur: Reuseste un cuplu sa ramana cuplu de Sarbatori? In aceasta perioada, cei doi parteneri sunt tarati mai mult in ceea ce vor ceilalti decat inspre ceea ce isi doresc ei ca si cuplu.
Problema vine in aria de actiune a mentalitatilor
Ideea de sarbatoare este, de cele mai multe ori, legata in mentalul colectiv de sensul lui “impreuna”, fie ca este vorba de bunici, parinti, nepoti, copii, prieteni etc. Din nevoia de a impaca pe toata lumea se intampla ca, de multe ori, cuplul sa fie scindat in zeci de activitati care nu reusesc decat sa aduca un stres in plus si o stare de oboseala suplimentara.
Solutia unitatii – intoarcerea catre ceea ce simtim
De preferat este insa ca, pe perioada Sarbatorilor, cuplul sa isi faca lista de activitati in functie de ceea ce ei simt nevoia sa faca. Din nevoia de a impaca mai degraba nevoile tuturor celor din jur, se estompeaza ideea de timp petrecut unul cu celalalt. Relatia de cuplu este aparent strans legata in contextul a tot ceea ce se contureaza ca activitate de Sarbatori, micile planuri de organizare facute pentru doi: cumparaturi, stabilirea programului, a vestimentatiei etc. Totul are insa, de obicei, ca scop final, satisfactia placerilor celor din afara cuplului.
Care este rezultatul: acumularea tensiunilor date de pierderea in detaliile si trebuintele venite din exterior, indepartarea unuia de celalalt.
Sarbatorile ne verifica unitatea
Perioada Sarbatorilor poate sa fie insa si un bun indicator al trainiciei relatiei in care te afli antrenat. Daca ideea unui timp cat mai scurt petrecut cu partenerul te linisteste si vine ca o usurare, o relaxare, este posibil sa fie nevoie sa iti pui, sau sa va puneti, o serie de intrebari. Onoram toate obligatiile pentru ca asa simtim sau pentru ca fugim de noi? Daca fugim de realitatea relatiei nu facem altceva decat sa mergem cu incapatanare intr-o directie gresita, care, intr-un moment sau altul, se va solutiona tot cu o separare.
Sunt banii un “punct nevralgic”?
Problemele materiale pot crea neplaceri suplimentare in cadrul unui cuplu pe perioada Sarbatorilor, insa nu cu necesitate. Belsugul nu contribuie, in mod automat, la o mai puternica stare de bine. Secretul vine din incercarea de a trai momentul simtindu-l. Partea materiala nu este o conditie esentiala in dezvoltarea starii de bine in cuplu sau in familie in general. Ea poate sa creeze anumite tensiuni in conditiile in care ne pierdem in mirajul lui “a avea” si uitam de ceea ce ne ofera “a simti”.
Pentru a evita intr-o oarecare masura neplacerile de ordin financiar, trebuie sa lucram din timp in planul organizarii, sa ne ingrijim de colectarea unor fonduri pentru micile bucurii pe care ni le dorim de Sarbatori, atat pentru noi, cat si pentru ceilalti.
Consultant: Psiholog Stefania Nita
Tel: 0721 207 728