Măsurile de relaxare propuse pentru a doua jumătate a lunii mai vor putea facilita revenirea, în etape, la un regim de viață cât mai aproape de normalitate. Vor exista însă restricții și măsuri de siguranță de care aproape orice domeniu de activitate va trebui să țină cont.
Cabinetele stomatologice vor trebui să impună noi reguli de conduită și de protecție a sănătății în fața răspândirii virusului. Medicul stomatolog Adrian Mina explică în ce mod s-ar putea derula activitatea în acest sector economic de acum înainte.
Testare intensivă
Situația ideală, însă foarte puțin probabilă, este aceea în care toate clinicile stomatologice vor putea să comande teste Covid 19, acele teste rapide, antigen, care identifică prezența virusului în doar câteva minute.
“Dacă am putea realiza testarea în masă, atunci activitatea în clinicile stomatologice se poate desfășura ca și până acum, fără să fie necesare măsuri restrictive. Aceste teste sunt cele rapide, folosite acum de medici în spitale, care identifică în doar câteva minute prezența virusului. Se presupune astfel testarea zilnică a personalului și a tuturor pacienților. În cazul unui rezultat pozitiv, atunci vom semnala cazul mai departe, iar dacă testul este negativ vom face procedurile respectând protocolul existent înainte de această Pandemie”, declară medicul Adrian Mina.
Hiperprotecție
Cum însă posibilitatea testării în masă a pacienților în viitorul apropiat este aproape imposibilă din cauza cererii mari de teste la nivel mondial și a capacității de producție limitată, în toate cabinetele stomatologice vor fi necesare introducerea unor proceduri de protecție suplimentară.
Fără sală de așteptare
Distanțarea socială presupune eliminarea în primul rând a timpilor de așteptare. Astfel, pacienții nu își vor mai aștepta rândul, ca și până acum, în cadrul clinicii.
Ideal ar fi ca pacienții să nu se întâlnească în cadrul clinicilor stomatologice. Acest lucru presupune o coordonare exactă a programărilor, iar în cazul în care vor exista timpi de așteptare vom invita pacienții să aștepte fie afară, fie în propria mașină, și ne vom asigura că această perioadă nu depășește 5-10 minute. Mai mult, pacienții nu mai au voie să vină cu însoțitori la clinică. Excepția se aplică, bineînțeles, în cazul copiilor.
Consultație online
Când vorbim despre pacienți noi, atunci telemedicina vine atât în ajutorul medicilor cât și al pacienților. Prin telemedicină un medic stomatolog își poate da seama în foarte multe cazuri de problemele stomatologice de care suferă un anumit pacient. Astfel, încercăm să reducem cât mai mult contactul dintre pacient și medic anterior intervenției propriu-zise. Este o măsură în plus de siguranță care se va dovedi a fi eficientă.
Măsuri stricte în timpul intervențiilor
“Fiecare pacient în momentul în care va veni în clinică va purta botoși de polietilenă de unică folosință și un halat, iar odată ajuns în cabinet își va clăti cavitatea bucală timp de 1 minut cu apă de gură ce conține clorohexidrină în procent de 0,12%. Medicii vor purta mască de protecție N95, halat, combinezon, două perechi de mănuși, ochelari și vizieră. Ulterior procedurii, toate echipamentele de protecție ale pacientului și ale medicului vor fi aruncate și distruse”, continuă Adrian Mina.
Sterilizarea cabinetelor după fiecare pacient
Cel mai important aspect din cadrul noilor măsuri de protecție este însă nebulizatorul, un aparat care va steriliza cabinetul stomatologic după fiecare pacient în parte. Nebulizatorul împrăștie în aer peroxid de hidrogen stabilizat cu molecule de Argint și aerosoli de 3 microni, care elimină astfel în proporție de 100% toți virușii și bacteriile din încăpere. După 30 de minute cabinetul poate fi folosit din nou, fără nicio problemă.
Eliminarea hârtiilor și a plății cash
O măsură suplimentară constă în eliminarea completă a maculaturii. Astfel, progrămarile se vor face într-un sistem on-line, iar pacientul va completa fișa tot de pe telefon sau laptop. Dacă plata cu cardul a devenit în ultima vreme o opțiune folosită de tot mai multi pacienți, în noile reglementări plata cu cardul va fi obligatorie.