Oricat de frumoasa ar fi iarna, pentru viitoarele mamici este o adevarata povara din cauza virusurilor care se activeaza in mod deosebit in aceasta perioada. O raceala, oricat de banala ar fi, pentru femeile insarcinate devine o adevarata problema si asta pentru ca in aceasta perioada, medicamentele trebuie evitate pe cat posibil pentru a nu dauna fatului. Cele mai bune remedii impotriva racelii sunt cele naturiste si adoptarea unui stil de viata sanatos.
Inainte de a trata, previne!
Un accent foarte mare in sarcina il are preventia. Viitoarele mamici trebuie sa fie constiente de faptul ca sunt mult mai susceptile imbolnavirii in aceasta perioada, deoarece mare parte din nutrientii organismului se duc catre fat. Astfel, daca ti-ai planificat o sarcina poti alege sa-ti intaresti imunitatea in prealabil prin detoxifiere si imunostimulatoare. Insa, daca esti deja insarcinata, situatia se schimba. Alege sa mananci sanatos, consuma fructe, legume si cereale integrale si hidrateaza-ti organismul corespunzator. Renunta la fumat, la sucurile din comert si la cafea, ia-ti concediu si odihneste-te cat mai mult. Lipsa somnului, prezenta stresului si activitatile solicitante iti fragilizeaza organismul. Nu renunta la miscare, insa, fie alege plimbarile pe jos in aer liber, fie alege exercitiile fizice, sub recomandarea unui instructor de profil.
Medicamentul de baza: alimentatia
Daca ai contactat o raceala, incearca sa-ti intaresti organismul prin alimentatie. Astfel, supele de legume cu pui sau vita pot constitui o masa sanatoasa in timpul sarcinii. Sfatul nostru este sa nu taiati legumele, ci sa le puneti la fiert intregi, astfel vitaminele se vor conserva mai bine. Mancati fructe si preparati-va fresh-uri din cele mai zemoase, astfel nu va fi o povara sa le mancati. Daca pofta de mancare este scazuta, mancati putin si des, de exemplu, un fruct la fiecare ora sau o salata usoara, astfel incat sa mancati de cel putin 5 ori pe zi. In raceala, recomandate sunt citricele, kiwi, merele, bananele, rodiile, afinele, hreanul, ghimbirul, ceapa, usturoiul si ardeiul iute. Un regim alimentar sanatos in timpul sarcinii va va ajuta din toate punctele de vedere, nu numai ca va veti recupera mai repede sanatatea in urma unei raceli, dar, ulterior, dupa nastere, veti reusi mai usor sa scapati de kilogramele acumulate.
Combate in mod natural simptomele de raceala si gripa
Pentru a combate nasul infundat se recomanda solutiile saline, fie cele preparate acasa, fie cele cumparate de la farmacie. Tot pentru a scapa de congestia nazala poti sa pui cateva picaturi de ulei de eucalipt sau menta intr-un bol cu apa fierbinte si sa inhalezi aburii emanati. Durerile de gat pot fi ameliorate prin comprese cu sare fierbinte puse pe gat si pe piept sau prin gargara cu sare. Gargara dezimflameaza gatul, faciliteaza eliminarea mucusului si calmeaza senzatia de iritare. Un alt simptom neplacut al racelii este febra, insa si aceasta are leac. Baile de picioare in apa fierbinte in care ai pus 3 pumni de sare grunjoasa combat starea generala de rau si alunga febra, cu atat mai mult daca, ulterior, iti infasori picioarele in sosete udate cu otet. Masajul cu spirt diluat cu apa este, de asemenea, eficient in combaterea starii generale de rau.
Ceaiuri si infuzii naturale
Raceala favorizeaza deshidratarea corpului- periculoasa pentru fat-, astfel ca trebuie sa beti foarte multe lichide in aceasta perioada, de preferat ceaiuri indulcite cu miere si aromate cu lamaie, pentru ca acestea combat totodata si durerie in gat si nasul infundat. Ceaiuri recomandate in sarcina si in raceala sunt cele din flori de salcam, de cimbru, de busuioc, de musetel, de catina sau de coada-soricelului. Produsele apicole consumate zilnic devin cel mai bun aliat in lupta cu raceala. De asemenea, exista si remedii homeopate care sunt special create pentru femeile insarcinate, insa acestea se vor lua la recomandarea medicului sau farmacistului.
Text: Madalina Manole