S-au scris tratate stiintifice despre igiena dentara, ceea ce inseamna ca acestui aspect i se acorda o atentie deosebita mai ales ca vorbim despre cavitatea orala – “prima statie” de procesare a alimentelor.
O igiena corecta presupune sa avem:
- dinti curati, sanatosi, fara resturi alimentare interdentare si un tesut gingival de culoare roz, fara sangerare la periaj sau la utilizarea atei dentare;
- o respiratie “curata” si un miros placut al cavitatii orale, lipsit de halena.
Nu este deloc complicat si nu presupune cunostinte aprofundate pentru niciunul dintre noi realizarea si mentinerea corecta a igienei dentare. Printr-o igiena riguroasa vom reusi sa prevenim afectiunile cavitatii orale. O dantura sanatoasa nu arata doar frumos estetic. Mai mult decat atat, determina o digestie buna si o vorbire corecta, ceea ce inseamna ca poate influenta in bine sau in rau starea generala a organismului. O igiena corecta se poate face personal, acasa sau, dupa caz, in cabinetul medicului dentist.
O atitudine de ingrijire zilnica preventiva a danturii si a celorlalte elemente ale cavitatii orale (gingiile si limba) determina evitarea problemelor, a posibilelor suferinte si inerente cheltuieli ce apar odata cu degradarea.
- Periajul dentar este cu siguranta prima si cea mai importanta atitudine profilactica cu conditia ca acest lucru sa se intample corect. Periuta de dinti trebuie sa fie atent aleasa. Utilizati periute de tip “medium” sau “soft“. Aceste periute au perii de o tarie medie sau moale, cu capete rotunjite, astfel incat nu ranesc gingiile si nu abrazeaza in timp zonele unde smaltul este mai subtire sau nu exista deloc. Periutele de dinti de tip “soft” se recomanda in general pentru copii sau pentru persoanele care au suferit anumite interventii chirurgicale la nivel dento-gingival. Mai rar, se recomanda pentru pacientii cu sensibilitate mare la periaj, dar acestea sunt cazuri particulare. O periuta de tip “soft” este moale si nu curata eficient dantura. Se recomanda in general folosirea periutelor de tip “medium”.
- Nu folositi periute de dinti de tip “hard”!
Aceste periute au peri de nailon foarte tari care ranesc gingiile si, in timp, pot sa aiba o usoara reactie de abraziune necontrolata asupra smaltului dentar, in special la persoanele care nu stau bine la capitolul acesta.
- Schimbati periuta de dinti o data la 3 luni!
Asadar, este obligatoriu sa spalam dintii dimineata, inainte sau dupa ce am luat micul dejun (de preferat, dupa micul dejun) si seara inainte de culcare. Daca ne spalam dimineata inainte de masa (fiindca asa ne-am obisnuit), ar fi foarte bine daca ne-am clati gura cu apa de gura dupa micul dejun fiindca, teoretic, urmatoarea masa ar fi in jurul pranzului, asta presupune cateva ore bune, timp in care resturile alimentare ramase interdentar “lucreaza”, adica incep sa intre in descompunere datorita actiunii salivei si a continutului placii bacteriene ce isi incepe formarea.
Folosirea atei dentare impiedica “blocarea” resturilor alimentare intre dinti. Este foarte indicata utilizarea acestui element de curatire. Ata dentara este esentiala in procesul de curatare al dintilor fiindca indeparteaza placa bacteriana interdentara si de la nivel gingival. Totodata, este ideala atunci cand trebuie sa curatam spatiile interdentare unde periuta nu ajunge cu succes fiind mai greu de manevrat in acele locuri.
Este simplu si usor de utilizat: se rasucesc pe degetele mijlocii capetele unei portiuni de 30-40 cm de ata dentara. Cu ajutorul degetelor mari, se ghidoneaza firul intre dinti si subgingival, cu blandete fara sa ranim gingia, curatand fiecare dinte separat cu miscari de sus in jos.
In literatura de specialitate sunt descrise mai multe tehnici de periaj dentar (7 tehnici). Personal, cred ca daca stii sa executi corect una dintre ele e perfect. Cum periem dantura eficient?
- pozitioneaza periuta de-a lungul gingiei intr-un unghi de 45 grade in raport cu dintii astfel incat perii sa atinga suprafata exterioara (vestibulara) a dintilor, dar putin si gingia;
- incepi sa periezi suprafetele exterioare pe grupe de dinti (cate 3 dinti) printr-o miscare de sus in jos combinata cu miscari circulare;
- continua periajul pe celelalte grupe de dinti pastrand si repetand miscarea, apoi periaza suprafetele interioare (linguale si palatinale) ale dintilor din spate catre fata combinand cu miscari circulare;
- dintii frontali superiori si inferiori se periaza asezand periuta in pozitie verticala in spatele dintilor si se periaza folosind jumatatea superioara a periutei;
- ultima etapa a periajului se refera la suprafata orizontala (ocluzala) a dintilor si se realizeaza printr-o miscare stanga-dreapta a periutei dentare.
Alege o pasta de dinti potrivita danturii tale. Daca ai o dantura fara probleme, foloseste paste de dinti a caror compozitie contin substante cu agenti de curatare (bicarbonat de sodiu sau peroxid de hidrogen), fluor, calciu, ce actioneaza eficient impotriva placii bacteriene, curata si lustruiesc smaltul dentar.
Daca dantura ta prezinta reactii de hipersensibilitate la fierbinte sau rece, dulce sau acru, trebuie sa iei in considerare posibilitatea utilizarii unei paste de dinti create special pentru dantura sensibila.
Un periaj corect se executa intre 2 minute si jumatate si maximum 4 minute. Periajul limbii este important deoarece elimina bacteriile si mirosul neplacut. Consultati medicul dentist odata la 4 luni sau maximum la 6 luni. Efectuati un detartraj daca este cazul, apelati la metode profesionale de curatire a dintilor in cabinetul stomatologic cum ar fi: air-flow (jet de aer-apa cu bicarbonat) sau periaj profesional cu paste si instrumentar de specialitate.
Text: Dr. Realini Lupsa, medic stomatolog