Cum se formeaza sexul viitorului bebelus?

-0asexbebelusBaiat sau fata? Iata care este intrebarea a milioane de viitori parinti, nerabdatori sa afle ce le aduce barza peste noua luni. Adesea, sunt dispusi sa plateasca sume importante de bani pentru achitarea unor examene ecografice performante in cabinete de obstetrica-ginecologie specializate. Toate acestea pentru a afla inainte de momentul nasterii sexul viitorului copil. 

Este foarte important pentru acesti parinti sa cunoasca acest semnificativ detaliu. De ce? In primul rand, pentru a-si satisface curiozitatea care ii macina sufleteste. In al doilea rand, pentru a-si linisti anxietatea si pentru a-si confirma banuielile avute. Pregatirea camerei, cumpararea trusoului bebelusului, a jucariilor, a caruciorului etc. sunt esentiale in ritualul de pregatire pentru intampinarea cum se cuvine a copilasului care este pe cale sa se nasca.

 

Insa, dincolo de toate aceste aspecte, se afla nevoia constienta sau nu de a-si indeplini dorinta avuta in ceea ce priveste sexul bebelusului. Fiecare dintre parinti isi doreste mai mult sau mai putin sa aiba fie un baietel, fie o fetita.

 

La inceput, embrion bisexual

Intr-un stadiu timpuriu de dezvoltare, embrionul uman are atat organe sexuale barbatesti, cat si organe sexuale femeiesti. Acestea exista sub forma unui anlage, un termen nemtesc pentru tesutul primitiv care se transforma mai tarziu intr-un organ specializat.

Embrionul prezinta la inceput un falus bisexual. Insa, in secunda conceptiei micutei fiinte, a fost luata deja decizia cromozomiala in ceea ce priveste sexul biologic al viitorului copil. Astfel ca la cei care vor deveni masculi, se va transforma intr-un penis. Viitoarele fete vor avea un clitoris.

 

Mai tarziu, are loc diferentierea

Cu mult inainte de nastere, structurile sexuale ale sexului nedominant se atrofiaza si aproape dispar. Acest proces are loc chiar daca, in etapele primare, embrionul prezinta doar niste gonade, viitoare ovare sau testicule, niste umflaturi genitale, viitoare labii mari sau scrot, si falus, viitorul penis sau clitoris. Mai tarziu, este necesara dezvoltarea acestor structuri organice intr-o directie sau alta.

 

Daca embrionul urmeaza sa fie baiat, viitoarele testicule vor cadea prin cavitatea pelviana acolo unde ar fi fost labiile mari si se vor dezvolta intr-un scrot. Falusul nediferentiat creste foarte mult in dimensiune. Insa pentru a deveni un penis in toata regula, este necesar sa fie strapuns de uretra.

 

Daca embrionul urmeaza sa fie fata, viitoarele ovare vor ramane pe loc. Labiile mari raman si ele in principiu neschimbate. Pentru a genera structuri simple precum vaginul si labiile mici, sunt necesare mai putine schimbari decat in cazul baiatului.

Asadar, dezvoltarea sexului biologic la baiat este mult mai complicata decat in cazul dezvoltarii sexului la fata.

 

La nastere, nicio urma de indoiala!

In momentul nasterii, copilul normal are trasaturi sexuale clare si distincte. Obstetricianul va va intampina fara probleme cu informatii exacte in privinta sexului copilului. Este clipa in care veti afla sigur daca aveti un baietel sau o fetita.

Va recomand sa va bucurati din plin de acest moment magic al nasterii copilului dvs., fie ca este fetita sau baietel. Sanatatea sa este prioritara, si nu sexul biologic!

 

Text: Ioana Corina Marcu

Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei