Fiecare persoană are, în medie, între 10 și 40 de alunițe pe suprafața corpului. În general, acestea sunt inofensive și nu ar trebui să ne îngrijoreze. Cu toate astea, ele se pot modifica în timp și pot deveni periculoase, chiar maligne, în special din cauza expunerii la ultraviolete.
Ce sunt aluniţele?
Aluniţele sunt mici leziuni ale pielii. Ele reprezintă o grupare de melanocite, celule care produc melanină. Melanina este pigmentul care dă culoarea pielii. Acești nevi pigmentari, cunoscuți sub numele de alunițe, sunt, în general, de culoare maronie, dar există și cazuri în care ele pot avea o nuanță foarte închisă sau una deschisă, aproape de cea a pielii. Pot fi plate sau pot apărea sub forma unor excrescențe. Ele sunt, de obicei, rotunde sau ovale și au o margine netedă.
De ce apar aluniţele?
Cauzele apariției alunițelor sunt multiple. Pe unele le avem din naștere, altele apar odată cu înaintarea în vârstă. Studiile de specialitate arată că oamenii care se expun foarte des la soare au mai multe alunițe decât cei ce nu fac acest lucru sau îl fac rar.
Farmaciştii Catena recomandă Gama Rilastil Sun System, aliatul perfect pentru a proteja pielea de razele nocive ale soarelui, atât la plajă cât și în viața de zi cu zi. Gama oferă mai mult decât fotoprotecție, pentru că menține pielea hidratată și o protejează de stresul oxidativ.
Majoritatea alunițelor apar în prima parte a vieții, până la vârsta de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, ele pot totuși continua să apară până la vârsta mijlocie. În special cele care apar după vârsta de 20 de ani trebuie examinate de un medic dermatolog. De asemenea, ar trebui să ne adresăm de urgență medicului dacă o aluniță cauzează mâncărime, senzație de arsură sau durere, dacă ea sângerează, prezintă o crustă aspră și dacă își schimbă culoarea, dimensiunea sau forma.
Când trebuie să ne îngrijorăm
Aluniţele sunt în mare parte inofensive, însă este foarte important să le monitorizăm permanent. Ele se pot înmulți pe corp, ori să își modifice forma sau dimensiunea, iar acest lucru trebuie să ne trimită la medic pentru o dermatoscopie amănunțită și un diagnostic sigur. În cazul în care va fi nevoie, alunițele, denumite medical nevi pigmentari vor trebui extirpate cu grijă de către medicul chirurg.
E foarte important să existe o colaborare foarte strânsă între medicul dermatolog și medicul chirurg care efectuează această excizie pentru a avea în final o intervenție reușită și, mai ales, pentru sănătatea pacientului.
Cum se diagnostichează corect aluniţele?
Primul pas este ca medicul dermatolog să analizeze atent întreaga suprafață a pielii. Dacă vreunul dintre nevii pigmentari creează suspiciuni, se va face astfel o dermatoscopie. În funcție de rezultat, se poate recomanda excizia aluniței și trimiterea acesteia la un laborator pentru examinare la microscop (biopsie).
Excizia unei alunițe se poate realiza, la cererea medicului dermatolog, atunci când există suspiciunea că ea poate fi canceroasă. De asemenea, la cererea pacientului atunci când alunița îl deranjează fie din punct de vedere estetic, fie că se află într-o zonă în care se irită constant prin frecarea de marginile hainelor, spre exemplu.
Foto Shutterstock