Cum să scapi de dependența de zahăr?

dependența de zahăr

Dependența de zahăr este una dintre cele mai mari probleme în alimentația persoanelor din zilele noastre. De ce spunem asta? În primul rând pentru că aproape tot ce mâncăm conține zahăr adăugat. El provoacă, în timp, o mulțime de probleme în organism și nu îți vine atât de ușor să renunți la el.

Despre acest inamic discutăm în acest articol. Îți spunem cum poți scăpa de dependența de zahăr, la ce să te aștepți și cum să parcurgi mai plăcut acest drum anevoios, astfel încât să nu te mai întorci la el.



Recunoaște dependența de zahăr

Glucoza din sânge este transferată în celule corpului pentru a deveni energie. Procesul este unul extrem de important, iar, pentru buna lui desfășurare, pancreasul se implică în secretarea insulinei pentru ca nivelul glicemiei să rămână scăzut și, astfel, să apară nevoia de zahăr; însă, depdendența de zahăr și suplimentarea lui scot din tipar acest proces.

Și, pentru că simți nevoia de dulce, alegi adesea să oferi organismului varianta cea mai nocivă de zahăr, căci nu este același lucru că alegi un măr sau o un baton de ciocolată sau un produs de patiserie.

Impactul și semnele dependenței

În organism, zahărul este interpretat ca fiind un carbohidrat simplu, transformat în glucoză atunci când ajunge în sânge, crește nivelul glicemiei, brusc. Asta te conduce la dependența de zahăr.

Alte tipuri de carbohidrați ca cei care se găsesc în fructe, legume sau lactate nu au un astfel de impact glicemic pentru că acestea vin și cu aport de proteine, fibre și nutrienți așa că, procesul de transformare în glucoză este constant, la nivel scăzut.

Carbohidrații simpli din sucuri, dulciuri, zahăr și alte asemenea nu aduc și alți nutrienți iar asta face ca indicele glicemic să crească brusc. Ei bine, dependența de zahăr afectează drastic organismul și în special creierul.

Iată cum știi că ai această dependență:

  1. Nu poftești fructe și legume căci acel „dulce” nu te satisface.
  2. Ai nevoie de tot mai mult zahăr pentru a-ți satisface pofta.
  3. În dependența de zahăr ai poftă și de alți carbohidrați: alimente sărate, chipsuri, patiserii, etc.
  4. Folosești zahărul pentru a te calma.
  5. Cunoști efectele negative, dar continui să mănânci zahăr.
  6. Dulciurile sunt nelipsite și aproape că suferi dacă nu le ai în casă.
  7. Dependența de zahăr nu te lasă o zi în pace.

Dependența de zahăr în raport cu renunțarea

Evită șocul, o bună soluție este să faci asta treptat. Este însă foarte important să știi că dacă vrei să scapi de dependența de zahăr te vei confrunta cu anumite simptome până se obișnuiește organismul:

  1. Oboseală, lipsa energiei pentru activitățile zilnice,
  2. Dureri de cap,
  3. Pofte greu de gestionat,
  4. Schimbări de dispoziție și iritabilitate,
  5. Dificultate de concentrare.

Dependența de zahăr poate fi redusă, dar vine cu toate acestea pe care le poți diminua, aducând înlocuitori precum: proteine, fibre, grăsimi sănătoase, te hidratezi bine, mănânci fructe când simți nevoia de dulce, faci sport și dormi suficient. Aceste simptome pot dura câteva zile deci, ai nevoie de răbdare.

Scapă de dependența de zahăr

Acest ghid simplu te va ajuta în procesul tău de renunțare la zahăr iar dacă vei urma acești pași simpli, vei reuși:

1.    Elimină zahărul treptat

Tăiată brusc, dependența de zahăr, va părea un chin. Dacă o iei treptat, ai timpul necesar să alegi înlocuitori variante sănătoase, să stabilești ce îți place și să se obișnuiască organismul.

2.    Produsele procesate încurajează dependența de zahăr

Ar fi bine să eviți în mare parte alimentele procesate și, învață să citești etichetele produselor pe care le cumperi. Zahărul este ascuns în foarte multe produse. Alege produse fără zahăr adăugat.

3.    Planifică mesele și hidratează-te

Eviți astfel gustările rapide și pline de zahăr! Pregătește-ți mese echilibrate care să conțină proteine, grăsimi sănătoase și carbohidrați complecși. Alege alimente integrale, hidratează-te bine! Vei simți sațietate o perioadă mai lungă și reduci dependența de zahăr.

4.    Împrietenește-te cu suplimentele și învață să le consumi corect

Magneziul de exemplu. Dependența de zahăr este influențată și de o carență a acestui mineral. Poți face un set de analize pentru a te convinge, este o bună măsură să aduci suplimentarea în organism. Anumite variante de magneziu te ajută și în alte nevoi ale organismului. Învață despre suplimente și asocierea lor corectă pentru o bună asimilare. Desigur, ideal este să le iei din alimentație.

5.    Fă-ți obiceiuri noi și plăcute

Sportul cel mai bine, dar poate îți plac plimbările. Dependența de zahăr determină secretarea hormonilor pozitivi și a stării de bine și relaxare. Descoperă modalități de relaxare pentru tine sau activități care îți aduc bucurie și satisfacție pentru că vor avea același rezultat în organism.

Dependența de zahăr nu este ușor de învins mai ales că riști oricând să te întorci la ea pentru că știi deja, aduce stare de bine. Poți în schimb să păstrezi un echilibru în tot și atunci lucrurile vor fi mai simple.