Cum scapi de balonare? Vezi aici!

Balonarea este incomodă, mai ales pentru femei. Ea este regăsită atât la adulți, cât și la bebeluși și este asociată unor afecțiuni gastrointestinale. În termeni medicali ea se numește meteorism abdominal și poate fi provocată de mesele prea bogate, de consumul de dulciuri și anumite alimente, cât și de tulburările hormonale sau de stres. Intestinul iritabil, intoleranța la lactoză sau dispepsia funcțională pot fi afecțiunile care provoacă balonarea.



Cum se identifică balonarea?

Balonarea se poate identifica foarte ușor, prin umflarea stomacului, lipsa poftei de mâncare, crampe abdominale, eructații, constipație și flatulență. În cazurile mai grave, aceasta provoacă grețuri, diaree, anemii, febră sau scaune cu sânge.

Practic, balonarea apare atunci când gazele din intestine nu sunt eliberate la timp prin flatulență sau eructații. În unele cazuri, stare de disconfort este însoțită de mărirea în dimensiune a abdomenului cu câțiva centimetri, acesta se poate chiar dubla în timpul zilei, iar noaptea să revină la forma inițială.

Cum să eviți balonarea?

Bea multă apă!

Poți să elimini sarea din organism prin urină, astfel încât să nu mai simți ca te umfli. Bea multă apă, ca să te hidratezi constant. Dacă prea multă apă nu te convinge, poți încerca să adaugi ghimbir, mentă sau lămâie. Și acestea sunt benefice în “lupta” cu balonarea.

Consumă mai multe fibre!

Specialiștii ne recomandă să consumăm 25 de grame de fibre zilnic. Pe acestea le putem asimila cu ușurință din unele fructe, legume, cereale integrale (ovăz), paste și pâine. Cerealele integrale din ovăz, de exemplu, sunt foarte bune, deoarece dau senzaţia de sațietate, chiar dacă stomacul nu este plin. Fibrele, vitamina A şi zincul din compoziție sunt un adevărat medicament pentru digestie.

Mănâncă anumite fructe!

Având un conținut ridicat de potasiu şi vitamina A, bananele ajută la reglarea cantităţii de apă din corp și la funcționarea corectă a digestiei, mai ales atunci când apare diareea. În plus, fructul este benefic pentru reducerea stresului.

Nutriţioniștii susțin că prunele sunt uşor de digerat, deoarece conţin fibre, care previn constipaţia, și sunt bogate în antioxidanţi, fapt care ajută la menținerea aspectului întinerit. De asemenea, este recomandată consumarea unui măr pe stomacul gol, pentru că are cantităţi mari de fibre şi apă, și astfel reglează tranzitul intestinal.

Renunță la lapte!

Malabsorbția lactozei este una dintre cele mai comune forme de deficit enzimatic de la nivelul intestinului subțire. Atunci când apare intoleranța la lactoză înseamnă că organismului îi lipsesc enzimele care digeră zahărul din produsele lactate. Acest lucru poate automat să baloneze, să ducă la diaree și senzație de greață, dar nu neapărat cu vărsături.

Sfatul specialiștilor este să consumăm mai puține produse lactate. Dacă după o perioadă mai îndelungată de dietă apare o îmbunătățire privind digestia, poți merge la doctor pentru a vedea dacă, într-adevăr, suferi de această afecțiune pe care majoritatea femeilor o au.

Odată ce ți s-a confirmat diagnosticul de intoleranță la lactoză, este foarte important să știi că nu înseamnă că din acel moment nu te mai poți bucura de o viață cât se poate de normală sau că trebuie să adopți o dietă atât de strictă.

De asemenea, evită să mai consumi băuturi acidulate și dulciuri care au în compoziție sorbitol, cel mai bun exemplu fiind bomboanele.

Photo: Freepik

Text: Bettina Cristea