Diabetul este o boala cronica ce se caracterizeaza prin nivele ridicate ale glucozei in sange (hiperglicemie). Boala apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta sau cand organismul nu-si poate utiliza eficient propria insulina produsa.
Majoritatea pacientilor cu diabet zaharat tip 2 isi pot desfasura normal activitatile cotidiene atunci cand reusesc sa tina sub control nivelul glicemiei prin exercitii fizice, dieta corespunzatoare si medicatie hipoglicemianta.
Din ce in ce mai multi adulti si copii dezvolta diabet zaharat de tip 2 din cauza obiceiurilor alimentare nesanatoase si a sedentarismului.
Diabetul zaharat nu are nicio dieta miraculoasa si niciun tratament adecvat care sa duca la prevenirea acestuia. Un regim alimentar strict si exercitiile fizice va vor echilibra treptat nivelul de zahar din sange si pot conduce la o viata sanatoasa.
1. Ignoranta este mama tuturor dezastrelor.
Respectati cu strictete sfatul medicului si urmati tratamentul ce vi-l recomanda. Pregatiti-va de schimbare si incercati sa duceti o viata cat mai normala.
2. Pastrati-va calmul
Incercati sa intelegeti ca exista multe persoane in aceeasi situatie ca si dumneavoastra si, cu toate acestea, continua sa duca o viata sanatoasa. Multe celebritati au dovedit ca diabetul poate fi invins si ca se poate duce o viata normala chiar si cu aceasta problema.
3. Nu va temeti!
Atunci cand sunteti diagnosticati cu diabet zaharat, nu aveti restrictii enorme. Totul tine de modificarea dietei cu repartizarea carbohidratilor pe parcursul unei zile astfel incat nivelul glicemiei sa ramana constant.
4. Raspanditi vestea ca se poate trai cu diabet!
Atunci cand veti vedea ca a trai cu diabet zaharat nu este chiar cea mai crunta intamplare, este bine sa faceti publice informatiile si altor persoane care se afla in situatia dumneavoastra. Ajutati-i si pe altii sa duca o viata buna si linistita ca a dumneavoastra.
5. Control medical periodic
Pentru a evalua eficienta tratamentului sau pentru depistarea precoce a complicatiilor oculare, cardiovasculare, renale, nervoase, trebuie sa mergeti la un control periodic.
Unii pacienti sunt tentati sa incerce produse sau pilule care promit vindecarea, insa aceste remedii pot fi foarte scumpe si daunatoare. Insa, alegerea unor medicamente alternative sau plante nu se va face decat dupa o discutie prealabila cu medicul specialist care va prescrie aceste remedii.
Text: Andreea Popescu