Cum sa-ti ingrijesti corect buzele pe timpul verii

8mtvy8aLa fel ca pielea, ochii sau parul, buzele pot fi afectate de soarele dogoritor si de canicula care se instaleaza pe timp de vara, si asta mai ales pentru ca ele sunt acoperite de un strat foarte subtire de piele. Daca vrei ca buzele tale sa aiba nu numai un aspect frumos, dar si sanatos, trebuie sa inveti asadar sa te feresti de suferintele pe care le pot produce soarele, vantul, deshidratarea sau obiceiul involuntar de a-ti linge buzele. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa iti pastrezi buzele moi si catifelate.

 

 

 

 

Soarele activeaza herpesul

Cauza herpesului este virusul cu acelasi nume, care, odata contractat, poate fi activat foarte usor de razele UV. Buza superioara sau cea inferioara se va umfla, locul va deveni dureros si vei simti mancarimi si furnicaturi. Vindecarea ranilor dureaza de obicei intre 8 si 10 zile.

 

Ce-i de facut?

Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa iti protejezi buzele cu creme si balsamuri cu factor mare de protectie, intre 30 si 50. Exista cremele cu SPF dedicate exclusiv copiilor, pe care insa le poti folosi si tu cu succes. Pentru ca pielea buzelor este lipsita de melanina, prezinta un risc crescut de dezvoltare a cancerului si tocmai de aceea ar trebui sa iei foarte in serios ingrijirea lor. Achizitioneaza-ti un balsam de buze, strugurel dupa denumirea populara, ale carui textura si miros sa te determine sa il folosesti frecvent. Pentru uscarea ranii poti folosi pasta de dinti, o poti dezinfecta cu betadina sau poti aplica un plasture herpetic, care grabeste vindecarea. Atentie, evita sarutul cu persoanele neinfectate, pentru ca virusul herpetic se poate transmite foarte usor de la o persoana la alta.

 

Apa din mare provoaca leziuni in coltul gurii

Sunt foarte dureroase si inestetice. In plus, clorul din piscina sau apa sarata pot agrava aceste leziuni usturatoare. Conform medicilor, carenta de vitamina B se pare ca este principala cauza a aparitiei zabalelor dureroase. Pentru a evita producerea acestor leziuni, este bine sa consumi cat mai multe zarzavaturi, lactate si cereale. Ai grija ca, in timpul periajului zilnic, sa nu lovesti din greseala ranile deja existente si hidrateaza-te, band mai multa apa ca de obicei, si mai ales in cursul diminetii, deoarece organismul retine mai multa apa dimineata.

 

Ultravioletele usuca buzele

Vantul de vara si ultravioletele produc uscaciunea buzelor in aceeasi masura in care o fac si  alimentele precum ardeiul iute, sucul de portocale si bauturile alcoolice. Apeleaza la cosmeticele care contin ceara de albine, vitamina E sau pur si simplu inmoaie-ti degetele in ulei de masline si maseaza-ti usor buzele.  Foloseste rujul sau glossul de buze pentru hidratare, pentru ca altfel crapaturile iti vor da foarte multa bataie de cap. Asadar cheia este hidratarea lor continua.

 

Text: Ruxandra Raica