Inainte de a te relaxa sub razele de soare, trebuie sa fii constienta de pericolul ascuns la care te expui. Bronzul, pe cat este de frumos, pe atat poate fi si de nociv daca nu-l capeti cu grija si atentie. De la pete pigmentare si pana la cancer de piele, razele ultraviolete pot afecta iremediabil dermul. In continuare, iti propunem cativa pasi esentiali de urmat pentru a te bronza frumos si sanatos.
Un bronz frumos incepe cu pregatirea pielii
Cand vorbim de bronz frumos, ne referim la acel bronz uniform care se pastreaza cat mai mult in timp, fara pete si fara piele descuamata. Pentru a-l obtine, este important sa ne pregatim pielea. Primul pas este exfolierea. Prin aceasta metoda, celulele moarte, care blocheaza razele ultraviolete si sunt responsabile de bronzul in pete, vor fi indepartate, iar pielea va deveni neteda. Fie apelati la un scrub usor, fie va pregatiti acasa propiul exfoliant din bicarbonat de sodiu amestecat cu miere. Totodata, aveti grija la metodele de epilare folosite, caci acestea pot degrada bronzul obtinut. Este recomandat sa se renunte sau amane pentru o perioada epilarea cu laser si cea cu ceara.
Pasul urmator, de o importanta egala, este hidratarea. Prin expunerea la soare, pielea se deshidrateaza si atunci este obligatoriu ca aportul de apa sa fie sustinut. Se recomanda ca atat inainte, cat si dupa plaja sa se aplice creme puternic hidratante si sa se bea cat mai multe lichide, de preferat apa, ceaiuri sau cocktailuri naturale din fructe. Evitati alcoolul, deoarece acesta grabeste deshidratarea. Pentru a evita cojirea pielii, este necesar ca, dupa expunerea la soare, sa se aplice creme speciale „after sun” si sa se pulverizeze apa termala pe zonele mai sensibile. Dusurile cu apa fierbinte sunt interzise daca va doriti sa pastrati cat mai mult timp un bronz frumos si uniform.
Trucuri mici pentru un bronz uniform si rapid
Toate femeile isi doresc sa se bronzeze cat mai rapid, insa, daca va veti expune continuu si fara protectie, veti risca ca pielea sa se arda si bronzul capatat sa se piarda dupa cateva zile. Ce este de facut? In primul rand, aveti grija sa va expuneti treptat razelor ultraviolete si, totodata, sa o faceti in mod egal pentru fiecare zona. Cu cat aveti pielea mai alba, cu atat grija trebuie sa fie mai mare. Cresteti constant timpul de plaja, in functie de intensitatea bronzului obtinut. De asemenea, rotiti-va dupa soare, astfel incat razele sale sa cada mereu perpendicular pe pielea voastra. Pentru a sti care este pozitia corecta, asezati-va cu spatele la soare, astfel incat umbra corpului sa cada drept pe patura sau pe sezlongul vostru. Pe de alta parte, alimentatia ocupa un loc important in procesul de bronzare. Consumati zilnic cat mai multe alimente bogate in vitamina E si in beta-caroten si astfel veti favoriza bronzul, grabind colorarea pielii.
In cautarea bronzului sanatos
Bronzul obtinut in mod sanatos poate fi considerat cel mai de pret accesoriu al verii. Este esential sa ascultati sfaturile medicilor cu privire la intervalul recomandat pentru expunerea la soare. Astfel, faceti plaja doar pana in ora 11:00, cel tarziu, si dupa ora 17:00, cel mai devreme. Tineti cont ca rezele ultraviolete trec prin umbrela, deci o astfel de protectie nu va fi completa. Daca veti ignora aceste avertismente, nu doar sanatatea va fi pusa in pericol, ci si mult doritul bronz. Dupa cateva zile, veti observa ca acesta va incepe sa-si piarda intensitatea, mai exact se va coji si va veti alege cu pete inestetice.
Bronz si protectie solara? Se poate?
Cu siguranta, da! Este un mit acela conform caruia produsele care contin factor de protectie solara nu dau voie pielii sa se bronzeze. Este adevarat ca acestea influenteaza timpul de bronzare, insa, gratie filtrului contra UV continut, contribuie la obtinerea unui bronz nu doar sanatos, ci si frumos. Este important sa alegeti produsele cu factor de protectie in functie de tipul de piele. Cu cat pielea este mai deschisa la culoare si mai sensibila, cu atat SPF-ul trebuie sa fie mai mare, fiind necesar chiar si un SPF 50. Dupa ce ati obtinut o piele cu tenta aurie, cu alte cuvinte, dupa primele zile de plaja, puteti scadea SPF-ul direct proportional cu nuanta, insa acesta nu trebuie sa fie niciodata mai mic de SPF 15, deoarece protectia UV este nula in acest caz. De asemenea, alegeti cremele in defavoarea uleiurilor, acestea avand o acoperire mult mai buna, si aplicati solutia pe piele cu cel putin jumatate de ora inainte de expunerea la soare, apoi reinnoiti la fiecare 2-3 ore, indiferent ca intrati in apa sau nu.
Text: Madalina Manole