De obicei conversatia cu necunoscutii trece prin cinci stadii, spune psihologul Bernardo Carducci, de la formulele de salut (care trebuie sa fie scurte) si cele introductive, la subiecte generale in incercarea de a gasi puncte comune si in cele din urma la concluzii si formule de incheire in care ii spui interlocutorului ca trebuie sa pleci si faceti schimb de adrese/date de contact. Odata insusite aceste etape de socializare, vei avea intotdeauna o imagine clara in minte a ceea ce ar trebui sa faci mai departe.
Fii informata
„Daca intentionezi sa mergi undeva saptamana viitoare, afla ce s-a mai intamplat saptamana aceasta sau ce au mai facut eroii serialului Lost”, ne sfatuieste Carducci.
Nu trebuie sa excelezi pe un anume subiect. Pentru ca o conversatie sa decurga firesc, aplica cele doua regului ale brain-stormingului: fa comentarii fara a incerca sa impresionezi pe altii si nu te grabi sa critici ideile care sunt aduse in discutie. Comunicarea va fi mai libera daca nu te gandesti ca ceea ce vei spune va fi criticat.
Fa-ti incalzirea
La evenimente grabeste-te sa ajungi mai devreme. Astfel vei cunoaste invitatii pe unul cate unul. Apoi treci la discutii scurte, spune Carducci. Vorbeste cate putin dar cu mai multe persoane si nu va fi deloc obositor. Fa-ti incalzirea pentru inceput purtand aceeasi conversatie cu 8-10 persoane, apoi revin-o la persoanele care te intereseaza.
Arata-te abordabila
Cand oamenii isi ascund anxietatea sociala in spatele unei masti impenetrabile, ceilalti vor percepe aceasta atitudine ca fiind distanta si ostila. Pentru a dezolta interactiuni mai calduroase, exersati acasa privind in oglinda cu un zambet prietenos. Cand stam cocosati si cu capul plecat, suntem introspectivi, ne explica terapeutul Erika Hilliard. Cand stam cu spatele drept si privirea sus, atentia noastra se indreapta catre ce se afla in jur.