Vremea caniculară te îndeamnă la plajă. Soare, nisip, răcoritoare și …înghețată. Iată cum am caracteriza o vacanță perfectă. Nu uită însă că, indiferent unde îți petreci timpul liber (mare, munte, ștranduri) razele soarelui sunt la fel de puternice, și, deși îți dorești un bronz sănătos trebuie să fii atentă la expunerea la soare.
Farmaciștii Catena recomandă GENERA SUN SPF 30, un spray care previne arsurile solare, ajută la regenerarea pielii și o protejează împotriva îmbătrânirii premature.
Avantajele expunerii la soare pentru un bronz sănătos
Soarele este bun și nu prea… ultravioletele -UV-( intense între orele 10.00- 16.00) reprezintă principala sursă de vitamina D, necesară fortificării oaselor, mușchilor și sistemului imunitar. Vitamina D asigură și o bună funcționare a creierului. Ultravioletele transformă ergosterolul în vitamina D, de aceea zece minute de expunere la soare aduc organismului nostru cantitatea de necesară de vitamina D. Soarele stimulează glanda pineala (localizată în creier) și, stimulând anumite chimicale –triptamine, te înveselește și te ține departe de depresie, și, pe deasupra, îți oferă și un bronz sănătos.
… și dezavantajele
După cum se știe, expunerea la ultraviolete solare sau artificiale reprezintă un factor major în dezvoltarea cancerului de piele, mai ales în cazul persoanelor care au un pigment deschis și posesorilor de alunițe. Pe de altă parte, expunerea la soare favorizează instalarea cataractei ( boală care este de patru ori mai frecvența în rândul celor care merg la plajă) și a inflamațiilor oculare. Din cauza sensibilității la soare, unele persoane au pe piele anumite pete mici și roșii (în special pe torace), cunoscute sub numele de pitiriazis verticolor. Această alergie se întâlnește mai frecvent la femeile trecute de 40 de ani.
Farmaciștii Catena recomandă laptele solar Genera bogat în vitamina E și cu factor de protecție 20, eficient împotriva acțiunii radicalilor liberi, protejând împotriva îmbătrânirii premature a pielii în timpul expunerii la soare.
Atenție la alunițe!
Chiar dacă, la prima vedere, este greu de crezut că o aluniță inofensivă se poate transforma într-un melanom malign (cancer al pielii), specialiștii confirmă acest lucru. Însă, din ignoranța sau neștiință, oamenii nu acordă atenția cuvenită acestui fenomen, decât în momentul în care el capătă amploare. Cele mai periculoase alunițe sunt cele care se găsesc în zone cu risc ridicat de traumatizare: ceafă, gât, la nivelul curelei sau al sutienului etc. La început, alunița începe să crească lent în suprafață, marginile acesteia devenind neregulate. Culoarea devine treptat brun închis și alunița începe să se rupă ușor și să sângereze. În această situație, singură soluție este extirparea chirurgicală a acesteia. Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, anual, la nivel mondial, sunt diagnosticate peste 130.000 de cazuri de melanom (cea mai gravă formă de cancer de piele), în timp ce peste două milioane de oameni au alte tipuri de cancer de piele.
Farmaciștii Catena recomandă CREMA TEN COMFORT MAT SPF 50+ de la Rilastil, o emulsie pentru față, îmbogățită cu Azeloglicina (ce are rolul de a regla producția de sebum) și pulberi ce absorb sebumul, reduc vizibilitatea porilor și ascund petele.
Soarele modifică ADN-ul
Copiii cu vârste mai mici de șase luni nu trebuie expuși la soare, având în vedere că pielea acestora este foarte sensibilă și nu produce suficientă melanină pentru a-i proteja de ultraviolete. Este unul dintre motivele pentru care dermatologii susțin că ar există o legătură strânsă între expunerea la soare în copilărie și instalarea melanomului malign la maturitate. O posibilă explicație ar fi că arsurile solare produc la nivelul ADN-ul nostru modificări majore. Dacă unele dintre celule au capacitatea de a se autorepara, altele se transformă în cancer. De aceea, este bine să ne expunem la soare treptat, până când pielea noastră se bronzează uniform și sănătos. Treptat înseamnă circa 30 de minute, în prima zi, urmând să mărim perioada de timp cu alte cinci, zece minute în următoarele zile pentru un bronz sănătos. Specialiștii recomandă să se folosească numai creme protectoare pentru un bronz sănătos, nu unt sau creme pe baza de petrol (acestea favorizează arsurile solare).
Cine nu are voie la soare!
Anumite afecțiuni sunt incompatibile cu expunerea la soare: lupus eritematos, porfiria cutanată și nevii pigmentări (alunițe negre care riscă să se transforme într-un melanom malign- cancer cutanat). Și cardiacii trebuie să se ferească de transpirațiile excesive, deoarece pierderile de apă și de săruri minerale din organism dau peste cap tratamentul prescris.
În concluzie, un bronz sănătos nu este doar o dorință estetică, ci și o chestiune de sănătate și bunăstare. Pentru a obține un bronz sănătos, este esențial să respectăm recomandările specialiștilor și să utilizăm produse de protecție solară adecvate. Expunerea treptată și controlată la soare contribuie la un bronz sănătos, reducând riscul de arsuri și de afecțiuni grave ale pielii. Este important să fim conștienți de pericolele pe care le implică ultravioletele și să protejăm atât pielea noastră, cât și pe cea a celor dragi, pentru a ne bucura de un bronz sănătos și de o vacanță fără griji. În definitiv, un bronz sănătos este rezultatul unei expuneri responsabile și a unei îngrijiri atente a pielii.
Foto: shutterstock