Nu are niciun rost să te pierzi pe tine atunci când ești cu partenerul/partenera. Nicio relație nu va fi vreodată perfectă din toate punctele de vedere, în același timp.
Va trebui mereu să depui efort ca să funcționeze, iar în unele situații s-ar putea, cu toată străduința, să nu meargă pur și simplu.
În orice caz, una dintre cele mai comune greșeli pe care le fac cuplurile este că partenerii să ajungă să se bazeze mult prea mult pe celălalt. Ajung să uite că au două mâini și două picioare. Astfel ajung să se folosească de partener/ă într-o manieră care este destul de periculoasă. Relația nu poate progresa în astfel de condiții, pentru că ajungi să simți că pierzi ceva pe drum, și anume pe tine.
Nu vei reuși să ajungi la adevarata fericire atâta timp cât ești dependent/ă de partener/ă din toate punctele de vedere. Adevărul este că fericirea ta este responsabilitatea ta și că de tine depinde să o găsești și să o menții așa.
Dacă ți-ai dat seama că te lupți prea mult pentru independența ta în cadrul relației sau că îți este greu să accepți individualitatea partenerului, găsești mai jos cinci sugestii care te-ar putea ajuta.
1. Vorbește deschis despre emoțiile și nevoile tale în relație
Cel mai bun mod de a-ți înțelege individualitatea este să-ți dai seama ce anume te face pe tine “tu”. Ce emoții, ce dorințe, ce interese te caracterizează ca persoană. Adu-le în discuție atunci când simți că este cazul. Dacă ești împăcat/ă cu propriile gânduri și sentimente ești un prieten mai bun pentru ceilalți.
2. Ia o pauză de la tot pentru o vreme
Petrecând toată ziua, în fiecare zi, cu partenerul/partenera poate fi extenuant. Luați o pauză din când în când pentru a vă recăpăta spațiul necesar și pentru a vă putea reconecta cu propria persoană.
Este sănătos să faceți asta, mai ales că este inevitabil să nu ajungeți să fiți enervați, chiar și de persoana iubită. O să constatați că aceste pauze chiar vă vor întări și mai mult legătura.
3. Acceptă-ți propria perspectivă asupra vieții
Fiecare om în parte are o viziune a lui când vine vorba despre felul în care se uită la propria existență. Atâta vreme cât nu ești nevoit/ă să-ți sacrifici cele mai profunde credințe pentru a ține relația în picioare, este în regulă să dezbateți puncte de vedere diferite. Este calea către discuții interesante și poți învăța mai multe despre partener/ă de-a lungul acestui proces.
4. Cunoaște-ți adevărata valoare în relație
Nu este în regulă să îți privești valoarea ca persoană exclusiv prin prisma relației sau prin ochii paretenerului/ partenerei. Dacă ai impresia că totul se va duce de râpă în cazul în care vă despărțiți, e timpul să reconsideri felul în care te afectează relația voastră.
Te poți descurca foarte bine și singur/ă și nimeni nu ar trebui să poată să influențeze asta. O relație care te face să te simți incapabil/ă pe cont propriu este nesănătoasă, chiar toxică. O legătură adevarată între doi oameni ar trebui să îi încurajeze pe fiecare în parte să fie cea mai bună versiune a lor.
Ține flacăra aprinsă mai mult timp cu ajutorul suplimentului Potent Forte de la Naturalis.
5. Descoperă-ți propriile pasiuni
Este poate cea mai la îndemână soluție pe care o ai în prima fază și care chiar să aibă efect pozitiv asupra relației. Dacă vrei să îți afirmi individualitatea, trebuie să depistezi care sunt lucrurile care te interesează cu adevarat. Acest lucru se face indiferent dacă sunt activități pe care le poți face acasă sau în public.
Ambii parteneri dintr-o relație ar trebui să aibă libertatea de a explora propriile intrese și pasiuni. Nu trebuie să faceți totul împreună pentru a vă confirma că sunteți un cuplu solid.
Citește și “Terapia de cuplu vs o relaţie care scârţâie”
Text: Ionut Solescu