Pentru ca memoria sa functioneze la cote optime, are nevoie de o alimentatie adecvata, de un program de somn bine stabilit, de suplimente si de ceaiuri cu actiune terapeutica. Iata cateva dintre principalele produse alimentare si ceaiuri care iti vor improspata memoria:
• Ceaiul… de orice fel
Iti amintesti ca, atunci cand erai mica, bunica ta iti spunea sa bei tot ceaiul pe care ti-l facea pentru a fi buna la matematica in ziua urmatoare? Ei bine, chiar daca este doar un sfat spus de o femeie in varsta, nu exista dovezi stiintifice care sa dezminta acest lucru. Spre exemplu, ceaiul verde te va ajuta sa ai o memorie mai buna. Chiar daca nu exista leac pentru Alzheimer, ceaiul verde ajuta la incetinirea procesului de reducere a aceticolinei din creier. De asemenea, ceaiul de ginseng prezinta importante beneficii pentru functia cerebrala, fiind un bun tonic cerebral, crescand performantele memoriei, atentiei si puterea de concentrare.
• Rozmarinul
Cercetatorii din lumea intreaga recomanda rozmarinul pentru efectele sale benefice asupra memoriei si pentru puterea de a stabiliza emotiile. Rozmarinul consumat sub forma de ceai sau tinctura mareste capacitatea de concentrare si memorare. In plus, pe langa imbunatatirea memoriei, rozmarinul ajuta la mentinerea concentrarii si la tratarea durerilor de cap. Pentru rezultate optime, incearca un ceai Ginkgo biloba, pentru sporirea performantelor intelectuale la orice varsta.
• Fructele mov si albastre
Nu exista fructe mai potrivite pentru mentinerea memoriei decat afinele. Ele ajuta si la tinerea sub control a radicalilor liberi, principalii vinovati pentru multe boli grave. La fel ca si consumul de afine, consumul de mere este tot mai mult asociat cu mentinerea sanatatii creierului, mai ales datorita antioxidantilor si flavonoidelor ce reduc inflamatiile celulare si oxidarea cauzata de prezenta radicalilor liberi.
• Legumele colorate
Pentru ca indeparteaza senzatia de oboseala si mareste capacitatea de concentrare, vitamina C ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia ta. Ca sa obtii un aport adecvat, mananca legume bogate in antioxidanti, deoarece acestea reduc nivelul colesterolului si incetinesc deteriorarea functiilor cognitive. Rosiile, cartofii dulci, dovleacul, morcovii, spanacul sunt doar cateva dintre legumele care mentin celulele nervoase puternice si sanatoase.
• Pestele gras
Consumul de peste este recomandat pentru continutul de acizi grasi, care imbunatatesc capacitatea de invatare si memorare. Pestele gras precum somonul este o sursa excelenta de acizi grasi Omega-3 DHA si EPA – ambele tipuri fiind esentiale pentru dezvoltarea si functionarea creierului. Asadar, consuma saptamanal cat mai mult peste oceanic – cod, ton, sardine.
Un ultim sfat: evita excesele de tutun, alcool si alte vicii care nu fac decat rau creierului tau si memoriei de care ai atata nevoie.
Text: Andreea Popescu