Acum că suntem aproape de jumătatea lunii Decembrie vedem peste tot în jurul nostru decorațiuni de Crăciun, brazi împodobiți și peisaje feerice, fie că le vedem pe toate acestea în biroul în care lucrăm, la gradinița / școala copiilor sau peste tot în magazine. Este drept că poate este sezonul cel mai frumos din an, care ne permite să fim generoși în amenjări, astfel că toată lumea se întrece pe sine! Până și pregătirile încep, parcă, din an în an, un pic mai devreme decât anul precedent, astfel că nu mai miră pe nimeni să găsești la sfârșit de Octombrie un supermarket pregătit de sărbătoare ca și când a doua zi ar fi Crăciunul. Dar să nu fim malițioși, că nu asta urmărim! Ba din contră, toate acele decorațiuni afișate cu mult înaintea calendarului nu fac decât să ne bine dispună și să ne pună un zâmbet pe chip.
Așa că nu este de mirare că acum și în casele noastre pregătirile încep cu mult înaintea tradiționalului Ajun de Crăciun.
Dar cum să ne decorăm casa de Crăciun, să fie cu atât mai specială?
Alege teme diferite
Cred că sufletul oricărei case este bradul. Care brad este special și frumos indiferent de cum îl împodobești! Dar dacă vrei să ieși un pic din monotonia aranjamentului de anul trecut, poți încerca să adopți o temă: numai îngerași, de exemplu sau o coloristică: să folosești doar decorațiuni de anumite culori. Fie că alegi varianta roșu / auriu, albastru / argintiu, mov / argintiu sau all white, cu toate sunt foarte frumoase. În plus, nu ai nicio restricție, totul ține de gust, așa că dă frâu liber creativității!
Luminițe, multe luminițe!
Un alt punct de atracție pentru orice casă frumos amenajată de sărbătorile de iarnă este reprezentat de luminițe. Începând cu luminițele din brad, continuând cu luminițele de la ferestre și terminând cu luminițele de pe balcon sau de pe case. Toate luminițele sunt atât de vesele și jucăușe, încât îți luminează fața instantaneu! Nu contează că sunt statice, că au joc de lumini, că sunt monocolore sau multicolore, toate au un farmec aparte și învelesc orice colțișor de casă. Așa că la luminițe puteți să nu faceți economie! Puteți să vă decorați fiecare cameră, fiecare geam, fiecare grădină, iar dacă aveți copii, ei bine, ei vor ști exact pe unde să vă mai ceară să instalați luminițe!
Decorațiuni pentru fiecare cameră
Avem atât de multe modele frumoase de decorațiuni în marile magazine de profil, încât ne este greu să alegem doar una sau doar câteva. Fără să ne dăm seama la cumpărăturile de sezon, coșul se umple peste măsură cu tot felul de decorațiuni, mai mari sau mai mici, mai simple sau mai extravagante, mai de center piece sau mai de decor. Și atunci pe care să le luăm?? Păi, pe… toate! 😊 Cu siguranță veți găsi un loc frumos unde să vă afișati noile comori. Tocmai de aceea ar fi bine să vă decorați toată casa și nu doar un colțișor, adică nu vă concentrați toată atenția doar pe living sau sufragerie, încercați să amenajați mici zone magice peste tot prin casele voastre. Dacă sunt și copii la voi în familie, făceți-le pe plac și decorați-le camerele cât mai feeric posibil. Chiar dacă aveți bradul mare împodobit în living, dar copiii vă mai cer un brad stilizat, cu cine știe ce trăznăi în el, de genul melodii și/ sau luminițe, puteți să închideți ochii și să le luați, evident să fie ceva și pe placul vostru. Când își vor arbora noua cucerire la ei în cameră și seara îi vor da drumul, să cânte și să lumineze, veți vedea bucuria pe chipul lor și veți ști că n-ați cumpărat doar „o prostioară”.
Copiii și decorațiunile
Ei, și dacă tot am abordat ideea de copii, nu se bucură nimeni mai mult și mai frumos de acest sezon magic de sărbători ca ei! Dar cum îi facem să nu strice toate „bibelourile de porțelan”? Toate noile decorațiuni, care de multe ori sunt casante și parcă tocmai de aceea le captează și mai mult interesul.
Eu zic că prin vorbă bună și explicat frumos, copiii pot înțelege aproape orice. Așa că inclusiv la aceste decorațiuni, cred că este suficient să le explicați ce au voie și ce nu au voie să facă, pe ce să pună mâna și pe ce nu și, evident, să vă asumați că sunt copii și că e posibil să facă fix pe dos, dar la urma urmei sunt doar decorațiuni, nu aur.
Mergeți pe mâna copiilor!
Uneori gusturile elevate ale părinților sau poate mai restrictive de genul „less is more” ar putea să nu fie deloc pe placul copiilor. Adică să nu înțeleagă de ce trebuie să pună doar două globulețe pe creanga aceea de brad și nu pe toate cele cinci! Sau că pe geam decorațiunile trebuie frumos răspândite pe toată suprafața și nu înghesuite doar într-un colț, eventual unde abia reușește să ajungă micul ștrumf. Sau că abțibildurile cu tematica de Crăciun ar fi mai debrabă drăguțe pe un singur raft și nu pe întregul dulap. Dar… lăsați-i să exploreze, lăsați-i să înghesuie toate globurile pe o singură creangă și decorațiunile de pe fereastră doar într-un singur colț! Acelea vor fi adevărate opere de artă, iar o casă în care copiii sunt lăsați să se exprime liber, în limitele decenței, evident, aceea este o casă și o familie cu adevărat fericită!
Implicați copiii în decorațiunile de Crăciun
Copiii iubesc cel mai mult Crăciunul, așa că orice solicitare în acest sens ar trebui să fie îmbrățișată cu maxim de entuziasm. Așa că dacă vreți jumătate de oră de liniște în casă, dați-le copiilor o temă… tematică 😊. Adică să facă o decorațiune de Crăciun, fie că este vorba de ceva de pus în brad, o ghirlandă, care necesită mult lucru manual și multă atenție, fie că este vorba de felicitări speciale pentru membrii familiei, cum ar fi bunici, mătuși, unchi, verișori sau verișoare.
De asemenea, bradul de Crăciun nu se poate face fără copii! Este cea mai mare bucurie a lor și chiar dacă vor întoarce casa cu susul în jos în procesul decorării, nu puteți să le răpiți această plăcere! Doar așa Moș Crăciun are set up-ul complet ca să vină cu tolba plină de jucăriile dorite!
Și dacă tot am pomenit de Moș Crăciun, nu uitați să îi puneți pe copii să îi scrie Moșului. Vor urma compuneri frumoase, haioase, cu niște detalii care vă vor face deliciul și peste ani. Cu siguranță nu vor lipsi desenele explicative, așa că timpul de redactare a scrisorii poate fi un aliat bun pentru voi, părinții.
Magia Crăciunului
Indiferent dacă veți folosi decorațiuni mai multe sau mai puține în casă, cu temă sau fără temă, mai noi sau mai vechi, important este să vă amintiți despre ce anume este vorba cu adevărat de această sărbătoare a Crăciunului și să nu uitați că magia este în voi, în fiecare dintre voi! Crăciun Fericit!
Text Cristina Niculescu