A fi părinte nu e ușor, indiferent de statutul social. Creșterea unui copil implică multă responsabilitate și timp, iar dacă formați o familie monoparentală, mai exact dacă îl crești singură, devine de două ori mai dificil. Devine mai stresant, mai solicitant și, evident, mai obositor. Pentru cel mic trebuie automat să fii și mamă și să îndeplinești și sarcinile unui tată.
Noi ne-am gândit la câteva sfaturi pentru a te ajuta în creșterea copilului, dar și în creșterea încrederii în tine.
Fă-l pe copil să înțeleagă că orice s-ar întâmpla, mereu îi vei fi alături
Chiar dacă vor exista neînțelegeri între voi, mai ales când copilul va ajunge la vârsta adolescenței, este important să ții cont că și tu ai trecut prin aceeași etapă la un moment dat în viață. Arată-i că orice ar fi, tu mereu îi vei fi alături și îi vei oferi suport moral indiferent de situație.
Este importantă comunicarea dintre voi în condiții de liniște, niciodată în momente tensionate, pentru că este posibil să vă aruncați vorbe dureroase unul celuilalt, iar asta nu va face decât să îl îndepărteze de tine.
El trebuie să știe că îl vei înțelege și că îl vei sfătui atunci când va avea de făcut o alegere importantă sau chiar și atunci când a făcut ceva greșit. Iartă-l, explică-i ce nu a făcut bine și sfătuiește-l, nu îl certa, pentru că se va simți respins și neînțeles.
Vorbiți despre el zilnic
Pentru ca relația dintre tine și copilul tău să fie una bazată pe încredere, prietenie și afecțiune, este necesar să te implici activ în viața lui, chiar și în cea personală, dar în limita bunului simț.
Nu îi pune niciodată întrebări incomode, încearcă constant, să îl întrebi ce planuri are pe viitor, ce își dorește să facă, dacă are nevoie de ajutor la școală, ce mai fac prietenii lui etc. Dacă va vedea că se poate discuta cu tine, va avea și mai multă încredere și va veni el singur să îți spună tot.
Foloseşte cele mai bune produse pentru pielea sensibilă a celui mic. Intră AICI să vezi despre ce este vorba!
Vorbește-i despre tatăl său
Indiferent dacă lucrurile au mers bine sau nu între voi, dacă tatăl copilului mai este sau nu în viață, micuțului i-ar face bine să cunoască anumite detalii, cât să nu îi îngrădești dreptul de a afla și el anumite lucruri din trecut.
Dacă el va crește fără să cunoască ceva despre tatăl lui, este posibil ca asta să îl îndepărteze de tine și să își dorească să caute el singur răspunsuri. Copilul nu trebuie să se simtă vinovat din cauza despărțirii voastre, pentru că va crește cu frustrări și regrete.
Dacă tu nu mai ești în relații bune cu tatăl copilului, dar el vrea să îl vadă pe cel mic și să petreacă timp împreună, atunci ia-ți inima în dinți și acceptă. Este important ca cel mic să aibă parte și de prezența masculină a tatălui în viața lui, iar dacă nu, invită la tine un prieten, un coleg, frate, văr etc. ca să petreacă puțin timp împreună… ca băieții.
Nu uita, ar fi corect să păstrezi legătura și cu bunicii din partea tatălui, dacă și ei vor asta, pentru că nu trebuie să existe influențe negative de pe urma despărțirii voastre.
Nu renunța la tine și implică-l pe copil în activitățile tale
Atunci când copilul este încă mic, nu uita de tine, nu te pune pe ultimul loc doar pentru că ai impresia că ai greși în educația și creșterea copilului tău. Acest sentiment de nefericire poate fi schimbat dacă îți implici copilul în activitățile care te fac să te simți bine.
Spre exemplu, când faci o rutină de îngrijire a tenului, îl poți ruga pe el să îți dea produsele de care ai nevoie (chiar dacă nu ți le va da pe cele corecte, tu arată-i că te bucuri pentru ajutorul oferit), gătiți împreună, fă exerciții fizice împreună cu el sau oferă-i ocazia să te urmărească, ieși cu el și cu prietenele tale în oraș, faceți călătorii și drumeții împreună.
Cere ajutor când simți că nu mai poți
Este important ca atunci când obosești fizic sau psihic, să ceri ajutor de la oricine îți este apropiat și de încredere. Nu încerca să faci lucruri pe care ai obosit să le faci, ci ia o scurtă pauză, încarcă-ți bateriile și pornește din nou cu forțe proaspete.
Nu a zis nimeni că e ușor să crești un copil singură, tocmai de aceea mereu va exista cineva pe care să te poți baza, cum ar fi mama ta, sora, soacra, prietena etc.
Te invităm să afli mai multe sfaturi despre sănătatea celui mic şi a ta, din cărticica Mama şi Copilul disponibilă şi online AICI!