Cu totii am fost martori cel putin o data la eterna „batalie” dintre parinti si copii cand vine ora mesei. Parintii, pe de o parte isi doresc copii care sa manance tot din farfurie iar copiii, de cealalta baricada, scot la iveala tot arsenalul de arme pentru a refuza mancarea: se joaca cu furculita in farfurie, tin mancarea in gura, o arunca pe jos si asa mai departe. Cu siguranta, preocuparea parintilor pentru dezvoltarea unui comportament alimentar sanatos ar trebui sa ramana una constanta. Cele mai importante aspecte de care un parinte trebuie sa tina cont sunt: controlul portiilor de mancare si diminuarea grasimilor, printr-o alimentatie care sa cuprinda: produse lactate cu continut scazut de grasimi, carne slaba, cereale integrale, multe fructe si legume.
Cum sa determinam prichindeii mofturosi si neastamparati sa dobandeasca un comportament alimentar echilibrat? Este nevoie de timp, imaginatie, umor si multa rabdare.
Sfaturi pentru formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase:
- Alege corect alimentele. Sa aveti in casa o larga varietate de alimente sanatoase pentru ca ii va ajuta pe cei mici sa aleaga doar dintre acestea. Ar fi bine ca sucurile si chipsurile sa ramana pe rafturile magazinelor.
- Respecta apetitul copilului tau. Fiecare copil este unic si are propriile nevoi alimentare. Decat sa incercam sa ii schimbam copilului nevoile de hrana, indicat ar fi sa ne pliem noi si sa ii oferim alimentatia care i se potriveste.
- Implica-ti copilul in prepararea mesei. Mersul impreuna la cumparaturi este o buna ocazie de a ii povesti copilului despre nutritia corecta si de a ii observa preferintele. Invita-l la pregatirea anumitor mancaruri sau la asezarea mesei. Contributia lui ii va da un sentiment de responsabilitate si autonomie si va participa cu mai mult drag la masa.
- Eliminati toate sursele de distragere a atentiei copilului in timpul mesei: televizor, calculator, jucarii. Ora mesei este un prilej pentru familie de petrecere a timpului impreuna intr-un mod placut. Copilul nu se poate concentra in mai multe locuri in acelasi timp. Mancatul la televizor poate incetini ritmul de mancare al copilului si nu isi mai poate da seama cand se satura, ducand la supraalimentare.
- Mancarea nu trebuie folosita ca pedeapsa sau recompensa. Cand dulciurile sunt folosite ca recompensa pentru o fapta buna sau pentru ca au mancat toata supa, atunci copiii le vor supraestima valoarea. Dulciurile sunt, oricum, o mare tentatie pentru copii si datorita faptului ca li se face multa reclama. Cu cat avem mai putine in casa, cu atat mai bine.
- Nu forta copilul sa manance. Parintii recurg la diverse metode pentru a isi determina copiii sa manance: pedepse (Daca nu mananci nu te mai uiti la desene), pacalire, mituire (Daca mananci iti cumpar o jucarie). Multi parinti pun presiune asupra copiilor sa manance tot din farfurie. Acestia opun rezistenta deoarece au nevoie sa decida singuri ce si cat sa manance. Problemele se vor ameliora daca parintii renunta la aceste jocuri de putere si respecta nevoia de hrana a copiilor incurajandu-i sa isi dea seama singuri de cata mancare au nevoie.
- Gateste variat si intr-un mod cat mai atractiv. Masa trebuie sa fie un prilej de bucurie pentru copil, nu o corvoada. Copiii se simt mult mai atrasi de mancarurile cu un aspect placut, decorate intr-un mod creativ. Experimenteaza in bucatarie, gateste cat mai variat si mai sanatos, chiar daca cel mic are doar cateva mancaruri pe care le prefera. Astfel ii oferi un exemplu de stil de viata sanatos, pe care copilul il va prelua in timp.
Text: Dana Comanescu