Cu totii avem zile bune si zile mai putin bune. E normal, natural, firesc si nu trebuie sa fim stanjeniti din cauza asta… Chiar daca atunci cand vorbim despre intalnirile cu familia si prietenii acestia ne stiu cum suntem si vor intelege ca exista motive intemeiate in spatele atitudinii noastre nu tocmai placute.
Situatiile in care suntem fortati de imprejurari sa socializam sunt multe si stim foarte bine ca prima impresie poate fi cea definitiva, asa ca nu trebuie sa ne lasam prada proastei dispozitii sau starilor negative pe care le avem. S-a mai spus si merita spus de cate ori se iveste ocazia ca nu ai parte de o a doua sansa pentru a face o impresie buna. Pentru a avea succes in afaceri, imaginea este cruciala. Iar pentru un antreprenor sau manager, totul se reflecta asupra companiei: de la modul in care isi saluta partenerii pana la modul in care se imbraca.
Sunt extrem de importante primele gesturi si primele cuvinte. Si tocmai de aceea, ne-am gandit sa va reamintim cateva “reguli” de aur pe care fiecare dintre noi trebuie sa se straduiasca sa le respecte. Inainte de toate, tine minte: odata ce i-ai dat interlocutorului impresia ca esti un profesionist, discutia poate evolua mult mai bine, sansele pentru un rezultat favorabil fiind considerabil crescute. Daca, din pacate, nu faci o prima impresie pozitiva, va fi foarte greu sa schimbi perceptia celuilalt in timp, oricat de multe ai avea de oferit.
Cele 4 reguli de aur!
1. Inclina capul spre dreapta, nu spre stanga – acest gest este unul de supunere si, in plus, studiile facute in domeniu au demonstrat ca, atunci cand ne inclinam capul spre dreapta, oamenii au impresia ca suntem mai onesti, iar atunci cand inclinam capul spre stanga, devenim mai… atragatori.
2. Clipeste – dincolo de privirea rece, cand ne plictisim, adesea incetam sa mai clipim si doar privim fix pentru a simula ca suntem interesati de ceea ce ni se vorbeste. Clipeste de 15 ori pe minut, deoarece noile cercetari in domeniu au demonstrat ca aceasta este frecventa la care oamenii nu par plictisiti.
3. Zambeste – stiu ca nu este usor sa zambesti fara un motiv, insa astfel vei arata ca esti atenta la ceea ce se vorbeste.
4. Nu arata ca iti este somn – incearca sa adopti o alta pozitie a corpului. Aceasta miscare te va trezi si te va ajuta sa fii mai atenta. Iar intreruperea temporara a sedintei este departe de a putea fi comparata cu ceea ce s-ar fi intamplat daca ai fi sforait zgomotos.
Text: Oana Mircea