Oligoelementul numit magneziu are un rol pozitiv in ceea ce priveste stresul, echilibrul nervos si fara indoiala relaxarea musculara. Magneziul ne ajuta, de asemenea, sa facem fata cu brio starii de oboseala deoarece transforma caloriile in energie ce poate fi utilizata pe tot parcursul zilei.
Si pentru ca are si proprietati laxative, suplimentarea cu magneziu ar putea fi benefica in caz de constipatie. De asemenea, efectul sau pozitiv asupra sistemului imunitar si asupra celui cardiovascular este recunoscut. In plus, magneziul ne scapa de durerile provocate de sindromul premenstrual. Prin urmare, magneziul este esential pentru organismul uman.
Carenta de magneziu
Aportul pe zi de magneziu in ceea ce priveste femeile ar fi in jur de 360 mg, in timp ce pentru barbati vorbim de 420 mg. Anumite grupe de pacienti precum femeile insarcinate, sportivii persoanele in varsta sau cele care urmeaza un anumit tratament pot beneficia de un aport de magneziu mai mare. Deficitul de magneziu din organism este destul de greu de indentificat prin intermediul testelor de laborator. Numai un interogatoriu si un examen clinic amanuntit pot permite medicului sa identifice daca o persoana are lipsa de magneziu. Unele semne insa ar putea sa dea de banuit. Printre acestea se numara iritabilitatea, anxietatea, oboseala, dificultate la concentrare. Crampele nocturne sunt, de asemenea, un semn al carentei de magneziu. Palpitatiile, ameteala, furnicaturile in jurul gurii sau tremurul pleoapelor ar trebui sa dea de gandit.
Alimente bogate in magneziu
Trebuie sa consumi cereale integrale, banane, citrice (in special portocale), fructe de mare, branzeturi, oleaginoase (nuci, migdale, alune). In acelasi timp, trebuie sa consumi proteine animale (carne, peste, oua) pentru a facilita absorbtia de magneziu. Trebuie sa limitezi consumul unor anumite produse rafinate, grasimi, alcool si calciu, toate acestea reducand absorbtia intestinala a magneziului. Daca ciocolata neagra este bogata in magneziu (100mg/100g), acesta va fi slab absorbit de catre organism.
Nu uita sa bei apa puternic mineralizata (mai mult de 80 mg de magneziu pe litru). Daca nu iti place gustul unei astfel de ape, atunci utilizeaz-o pentru a prepara tot felul de bauturi calde, chiar daca este vara.
Suplimentele alimentare
Suplimentarea cu magneziu este uneori utila. Daca esti obosit, nervos, suferi de ameteli sau crampe, este indicat sa mergi la un consult de specialitate pentru a putea exclude alte cauze ale acestor simptome. Indicat este sa optezi pentru suplimentele de magneziu alaturi de B6 pentru a fi mai usor absorbit de catre organism. Pe timp de noapte, magneziul are un efect relaxant, asa ca vei avea asigurata o noapte linistita.
Text: Ruxandra Raica