Congelarea alimentelor și a mâncării rămase este o modalitate excelentă de a reduce cantitatea de deșeuri și risipa. Cu toate acestea, este important să congelezi și să decongelezi alimentele într-un mod corespunzător pentru a evita ca bacteriile dăunătoare să se dezvolte și, eventual chiar să producă toxiinfecții alimentare.
În cadrul acestui procedeu, congelatorul tău acționează ca un buton de pauză asupra alimentelor- odată ce sunt congelate, alimentele nu se vor deteriora și majoritatea bacteriilor nu se pot dezvolta.
Alimentele care pot fi congelate sunt:
- Iaurt
- Lapte
- Peşte
- Carne
- Brânză (cu excepția brânzei moi, deoarece procesul de înghețare afectează textura)
- Ouă
- Banane (cojește mai întâi și așează-le într-un recipient etanș)
- Produse de patiserie
- Orez
- Pâine
Alimentele care au un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșunele sau roșiile, se vor înmuia după ce au fost dezghețate, dar cu toate acestea, sunt încă bune pentru gătit.
Cum să congelezi mâncarea?
Poți congela alimentele până în apropierea datei de expirare a acestora, însă, mâncarea gătită rămasă trebuie congelată cât mai curand posibil.
Recipiente de congelat
- Caserole cu capac
- Pungi cu sistem zipp speciale sau ceva asemănător
Congelarea cărnii și a peștelui
Este sigur să congelezi carne și pește, atât timp cât respecți următorii pași:
- Congelează înainte de data de expirare
- Asigură-te că este le ambalezi în mod corespunzător
- Datează pachetul în ziua în care îl congelezi
- Descongelează-l bine înainte de a găti (fie la frigider, fie în cuptorul cu microunde)
- Consumă în 24 de ore de la decongelare
- După ce a fost decongelată, gătește foarte bine carnea
Decongelarea
Agenția americană pentru Standarde Alimentare recomandă decongelarea completă a alimentelor la frigider (nu dezgheța alimentele la temperatura camerei). Cu toate acestea, dacă acest lucru nu este posibil, poți folosi un cuptor cu microunde pe setarea de dezgheț direct înainte de gătit. De asemenea, trebuie să verifici îndrumările privind ambalajul alimentelor și să lasi suficient timp pentru ca alimentele să se dezghețe corespunzător, deoarece unele produse în cantități mari pot dura până la patru zile pentru a se dezgheța complet în frigider.
Cât timp poate fi congelată mâncarea
Tehnic, deoarece congelatorul oprește bacteriile să se dezvolte, mâncarea va fi bună pentru consum mai mult de un an. Cu toate acestea, în timp, produsele alimentare congelate își pot pierde din proprietăți sau calitate.
Text: Iulia Mirică