Cum putem sa ne eliberam de obiceiurile toxice care ne „otravesc viata‟? Ce se ascunde dincolo de dependenta de fumat sau de mancare

De multe ori, comportamentele umane deficitare reprezinta un mecanism care ne apara de unele suferinte de moment. Insa atunci cand acest mecanism se perpetueaza si dincolo de scopul sau punctual, atunci se declanseaza, prin comportamente repetitive, dependente foarte daunatoare pentru viata si sanatatea noastra, in opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Asociatiei „Generatia Iubire”, psihoterapeut si trainer in programare neouro-lingvistica.



Factorii declansatori ale celor mai comune adictii

Dependentele apar atunci cand unele persoane resimt un gol interior, care poate fi justificat prin stima de sine scazuta sau de lipsa iubirii din partea apropiatilor, lipsuri pe care incearca sa le suplineasca prin mijloace exterioare. “Persoana in cauza, dupa lungi perioade de cugetari interioare, va ajunge sa creada ca nimic din ceea ce ii ofera corpul, propriul sine, viata lui, nu ii va satisface nevoile, dorintele si asteptarile. Va monitoriza alternativele si, intr-un moment de slabiciune, probabil si din cauza lipsei unui suport psihologic din partea familiei, va decide ca doar mijloacele exterioare il pot ajuta. Acela este punctul critic in care multe persoane pot genera dependente de ordin psihologic si fizic, ambele fiind la fel de periculoase‟, explica psihoterapeutul.

In timp ce dependenta psihica se refera la dorinta compulsiva de a consuma anumite substante sau de a repeta anumite comportamente pentru a obtine starea de bine, dependenta fizica se contureaza odata cu aparitia unor simptome specifice in momentul in care organismul simte lipsa comportamentului adictiv, asa cum se intampla, de exemplu, in timpul sevrajului, atunci cand organismul simte lipsa unei substante, subliniaza psihologul.

Conform psihologului Laura Maria Cojocaru, in functie de factorul declansator se poate anticipa si tipul de adictie sau dependenta generat:

  • Dependenta de mancare apare atunci cand resimtim lipsa de iubire.
  • Dependenta de dulciuri poate sa apara in momentul in care ni se resping unele dorinte sau le autorespingem.
  • Reprimarea emotiilor poate sa explice dependenta de fumat.
  • Dependenta de jocuri de noroc are la baza factori favorizati ca lipsa de acceptare, de apreciere si de incredere in sine.
  • Dependenta de droguri sau de alcool are ca fundament favorizant, de cele mai multe ori, faptul ca nu ne gasim locul in societate, in propria viata, si incercam sa fugim de realitate in cautarea unei lumi mai bune.

Cum iesim din „cercul vicios‟ ?

Pentru a iesi din acest cerc vicios al dependentelor, psihologul Laura Maria Cojocaru enumera cativa pasi esentiali:

  • constientizarea si acceptarea faptului ca exista o situatie deficitara, respectiv instalarea unei dependente.
  • cautarea unui ajutor specializat
  • urmarea pasilor terapeutici pentru schimbarea comportamentului compulsive

Renunta la fumat inainte de sarcina!

In prezent, una dintre cele mai eficiente metode prin care poate fi combatuta dependenta este cunoscuta sub denumirea de recadrare (reframing) si face parte din Programare Neuro-Lingvistica (NLP), puncteaza psihologul.

„Prin aceasta unealta, o situatie/un comportament, privit din alta perspectiva, poate aduce o interpretare diferita, respectiv o emotie diferita. Spre exemplu, un simplu gand precum Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor crede ca sunt o persoana slaba. Este un gand foarte daunator, care va conduce inevitabil la un drum gresit. Prin metoda recadrarii, persoana in cauza va constientiza ca nu are de ce sa se teama, iar acel gand negativ va fi transformat intr-un gand constructiv, de genul Daca spun celorlalti ca mi-e teama de un lucru, vor fi bucurosi sa interactioneze cu o persoana sincera, se vor simti relaxati si intelesi (pentru ca au si ei fricile lor) si vor fi mai deschisi sa comunice si poate chiar sa gasim impreuna solutii pentru starea de bine!‟, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Afla de aici motivele pentru care retelele sociale creeaza dependenta!

Text: Oana Baltoc

Sursa foto: Google Images