Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, este interfata dintre organism si mediul inconjurator, prin urmare este mereu prima expusa factorilor externi. Gerul, vantul puternic si soarele o pot afecta foarte usor, sensibilizand-o in fata infectiilor si a bolilor. In sezonul rece, riscul declansarii bolilor dermatologice creste semnificativ si, cu toate ca persoanele cu istoric medical sunt cele mai predispuse, sunt anumite afectiuni care pot „ataca” pe oricine. Exista insa si cateva metode prin care putem preveni agravarea problemelor pielii, pe care vi le prezentam mai jos.
Afectiuni dermatologice cu risc crescut
In sezonul rece, pielea devine mult mai sensibila, se usuca, se descuameaza si se irita mult mai usor si pot aparea mancarimi la nivelul epidermei. Pe langa aceste manifestari, acneea, psoriazisul, eczemele, rozaceea si cuperoza sunt cel mai des intalnite afectiuni care se pot declansa sau agrava in acest sezon. Daca pielea se inflameaza si apar zone cu roseata, umflaturi sau prurit, se recomanda consultul unui medic dermatolog.
Alegeti hidratarea!
Aerul uscat din incaperi, in combinatie cu vantul aspru de afara, conduce la craparea pielii si, in lipsa unui tratament hidratant, epiderma se poate inflama. Se recomanda folosirea cremelor puternic hidratante pe baza de ulei de cel putin doua ori pe zi, cu precadere dupa dus, iar mainile si tenul ar trebui sa beneficieze de aplicari suplimentare.
Fara apa fierbinte!
Oricat de mult veti simti nevoia in aceasta perioada sa faceti dusuri cu apa fierbinte pentru a va incalzi, tineti cont ca aceasta dauneaza pielii. Alegeti dusurile scurte cu apa calduta sau, daca preferati o baie in spuma, adaugati in cada uleiuri emoliente. La final, nu va stergeti pielea prin frecare, ci tamponati-o usor cu prosopul.
Atentie la produsele cosmetice!
In sezonul rece, evitati sapunurile agresive si produsele cosmetice care contin alcool sau parfum. De asemenea, procesul de exfoliere a pielii trebuie sa fie unul bland, nu mai des de o data pe saptamana, si obligatoriu sa fie urmat de aplicarea unei masti nutritive pentru fata si a unui ulei hidratant pentru corp. Produsele pe baza de glicerina sunt benefice in sezonul rece deoarece au capacitatea de a atrage si a retine apa in piele.
Purtati haine adecvate sezonului rece!
Optati pentru haine cat mai groase si cat mai calduroase care sa mentina un confort termic al corpului, insa, pentru a evita iritarea suplimentara a pielii, purtati modele cat mai lejere, din materiale moi. De asemenea, acoperirea mainilor cu manusi si folosirea fularului si a caciulii sunt optiuni de luat in calcul pentru protejarea pielii.
Dieta pielii: A, D, E!
Pentru a se mentine sanatoasa, dar si frumoasa, pielea are nevoie, in primul rand, de trei vitamine: A, D si E. Cu alte cuvinte, alimentatia este, si de aceasta data, esentiala, cu toate ca prima si ultima vitamina se pot folosi si de la exterior catre interior, ca atare sau prin intermediul produselor cosmetice. Introduceti in meniul zilnic morcovi, spanac, rosii si ficat deoarece acestea contin o cantitate foarte mare de vitamina A, alaturi de nuci, alune, avocado, masline si uleiuri vegetale, bogate in vitamina E. Soarele ajuta cel mai bine la sintetizarea vitaminei D, insa, in sezonul rece, nu putem beneficia de ajutorul sau asa cum ne-am dori, motiv pentru care consumul pestelui gras si al cerealelor integrale cu lapte de soia este necesar. Sa nu uitam ca vitamina C si antioxidantii, in general, au rolul de a proteja membrana celulelor de agentii nocivi din exterior, deci, cu toate ca nu este sezonul lor, consumati cat mai multe fructe si legume proaspete.
Odihniti-va suficient!
Multe afectiuni dermatologice se agraveaza pe fondul stresului sau al starilor depresive. Profitati de noptile lungi de toamna si dormiti minimum 8 ore. Somnul alunga stresul si anxietatea si, in plus, intareste sistemul imunitar, factor esential pentru a tine in frau bolile de piele.
Atentie! Folositi intotdeauna produse adecvate tipului vostru de piele si recomandate afectiunii dermatologice cu care va confruntati!
Text: Madalina Manole